Изложби

"Просто Доано" - изложба на Робер Доано

15 май - 15 юни 2017, Музей за история на София

"Просто Доано" - изложба на Робер Доано


◊ СЪБИТИЕТО

"Просто Доано" - изложба на Робер Доано
 
Голямата изненада за публиката на “Фотофабрика” тази година - изложбата на едно от най-големите световни имена в хуманистичната фотография Робер Доано, се открива на 15 май в Музей за история на София.

Изложбата включва 30 от най-известните фотографии на Доано от периода 1945-1978 година и ще бъде представена от 15 май до 15 юни. Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life – “Целувка  пред  кметството” (Le baiser de l’Hôtel de ville), която също ще бъде част от експозицията.

Няма истински празник на фотожурналистиката без един от нейните основоположници. В продължение на 30 дни ще имаме възможността да се насладим на 30 от най-известните фотографии на мосю Доано. Те от своя страна са запечатали емоционални моменти от малко повече от 30 години – от края на II Световна война до 1978. Изложбата не е нито ретроспективна, нито подредена хронологично. Ще видим емблематични кадри, като например „Възмутената госпожа“, в който въпросната госпожа гледа възмутено картина на младо момиче само по чорапи на витрината на арт магазин; или пък „Венера, хваната за гърлото“ (където Венера не е хваната точно за гърлото); също - „Целувката Блото“; и разбира се, най-известната му творба – „Целувката пред кметството“. Във всички тях виждаме живота – той тече, той не е замръзнал в образа, който разказва много повече от момента, който е запечатал. И въпреки стриктната документалистика, която характеризира всяка от трийсетте фотографии, това е светът, моделиран от техния автор. Това е просто светът на Доано – не такъв, какъвто е, а такъв, какъвто той би искал да бъде.


Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
13.05.2017 г. 16:56
Посетено:
1222
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25695-prosto-doano-izlozhba-na-rober-doano