Изложби

Галерия 8 представя портрети от проф. Иван Кирков

"Лица" - живопис

Галерия 8 представя портрети от проф. Иван Кирков


◊ СЪБИТИЕТО

От 28 юли 2006 г. професор Иван Кирков показва в Галерия 8 една ретроспекция на портети, работени през последните 60 години. 20 портретни рисунки на близки, модели, приятели и автопортрети са изпълнени с молив, креда, акварел, туш и темпера. Колекционерска находка е изящен автопортрет от 1944 година. Студентски потрети, по-късни творби и шаржове на приятели чак до 2004 година следят развитието на класика на българската живопис ИВАН КИРКОВ.

Изключително интересен е портретът на Ела Фитцджералд – “ELLA - MY LOVE” (100 /100 см), изпълнен с акрилни и маслени бои върху платно.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Кирков е роден през 1932 г. в Асеновград. Завършва живопис като възпитаник на Кирил Цонев и Илия Петров. През 1961 г. участието му в Първата младежка изложба с картината “До морето” се превръща в един от акцентите на широка обществена полемика, а името му става синоним на нонконформизъм и дързост.

Репутацията му на принципен противник на рутината и визуалната пошлост се утвърждава и с първата му самостоятелна изложба през 1969 г. Изумителната творческа активност на Иван Кирков, склонността му към експериментиране в различни области и жанрове, щастливото съчетание между интуиция и интелект в творбите му го правят един от най-дискутираните съвременни художници.

При повече от 40-годишната му творческа дейност Иван Кирков се налага като един от най-неординерните български живописци и педагози, израства в съзнанието на съвременниците си като явление, фокусиращо в едно дързостта и патоса, възторзите и разочарованията, премерения компромис и предизвикателния риск на едно от най-активните и дискусионни поколения български творци и интелектуалци с неоспоримо място и принос в българската модерност.

                                                                                        П. Змийчаров

Автор:
БоСтат
Публикация:
26.07.2006 г. 14:59
Посетено:
3318
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2569-galeriya-8-predstavya-portreti-ot-prof-ivan-kirkov