Изложби

Уникална изложба на Националния литературен музей гостува в Добрич

Изложбата "Литература и памет" е събрала най-ценни експонати от фондовете на музея

◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей представя в Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич своята изложба „Литература и памет“, събрала знакови експонати от фондовете на музея. Посетителите ще видят сребърната лира от музея на Иван Вазов, пишещата машина на Пенчо Славейкови, мастилницата на Алеко Константинов, възстановка на част от кабинета на Пейо Яворов,  непоказвани експонати от музеите на Елин Пелин, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Емилиян Станев, Стилиян Чилингиров и др. Един от акцентите на изложбата е масата, част от интериора на Славейковия дом, на която през април 1879 г. е подписана Търновската конституция.

Изложбата е подредена хронологично, следвайки, от една страна, летописа на музея. В същото време обаче тя предлага и друг, различен прочит през историята на подбраните експонати. Опитвайки се да разчупят общоприетото, че за един писател най-важни са книгите му и досегът с неговото творчество, авторите на изложбата показват и онази памет, закодирана във вещите – от Лирата на поета и венеца на неговата слава до револвера на смъртта. От телефона на Иван Вазов, от който той искрено се е страхувал, до ловните принадлежности на Емилиян Станев. От нежния лиризъм на „Рисунка“ от Владимир Башев до музиката, обвила стиховете му. Не е подмината и връзката на литературата с киното – екранизации на известни български романи. От фондовете на музея са подбрани и ценни образци на изобразителното изкуство: картини на известните български художници Иван Мърквичка, Георги Евстатиев, Константин Щъркелов и др., чието творчество е вдъхновено от произведения на български писатели.

Изложбата ще гостува в Добрич до 15 юни 2017 г. Може да бъде посетена всеки ден от 9.00 до 18.00 часа.

Автор: Кремена Митева
12.05.2017 г. 10:00
Посетено: 425
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25687-unikalna-izlozhba-na-natsionalniya-literaturen-muzey-gostuva-v-dobrich