Изложби

Изложба на Месрур Сабит в галерия "Астри

Изложба живопис, 10-27 май 2017

Изложба на Месрур Сабит в галерия "Астри


◊ ПОКАНА

Галерия "Астри" Ви кани с удоволствие на

новата самостоятелна изложба на

Месрур Сабит


10-27 май 2017
живопис


Месрур Сабит е роден през 1977 година в Исперих. През 2005 завършва  Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”. Първата самостоятелна изложба художника е през 1996 година в родния му град. Следват две изложби в Истанбул, a по-късно и в Бургас.

За първи път самостоятелна изложба на Месрур Сабит пред софийската публика е в галерия "Астри" през 2011 г.- изложбата „Лирични откъси“. Дотогава той е познат от участията си в годишната изложба за живопис на галерия "Астри" „Формат 30/30”.

Когато говорим за младите в съвременната живопис, често сме склонни да свързваме творчеството им с по-модерните и авангардни течения в изкуството, с импресионизма, постимпресионизма, но не и с романтизма.

Или поне не с онзи добре забравен, стар романтизъм, характерен за европейското изкуство на 18. и 19. век. Изложбата „Лирични откъси“ се превръща е своеобразна кулминация, а донякъде и финал, на романтичните настроения на Месрур, тогава съживени с чисто младежкото и искрено възприятие на художника. Израснал и останал да живее и твори в близост с природата, с малкия град, платната му не са повърхностна регистрация на средата. Те са преживяване, преляло в лична творческа и житейска философия.

В по-късните си изложби от 2014 и 2015, отново в галерия "Астри", Месрур задълбочава търсенията си в колоритно и стилово отношение. Импресионистичните нагласи като че ли започват да доминират. Но не само. Реалистично, на моменти детайлно, изобразената натура удивително започва да звучи почти абстрактно, благодарение на смелите колоритни експерименти на Месрур.

Тази изложба включва 24 платна, работени през последната година. Техниката е маслени бои на платно във формати 60/70, 70/60, 65/65 и две по-големи платна 70/80 и 80/70. Търсената и добре намерена мяра в сюжет и колорит, натурата видяна в контражур, майсторски овладяната класическа техника на живописване, дълбоката и чувствителна натура на художника, прави неговото изкуството оригинално, с характер, разпознаваемо и, несъмнено, вълнуващо.

Очевидно 2017 година е специална в личен и творчески план за художника. Изложбата идва малко преди 40-годишнината му и след почти две години отсъствие от софийската сцена.

Но изложбата идва мощна, обмислена, преживяна и зряла, изпълнена с особената вътрешна светлина, излъчваща се от платната на Месрур. Тя е не просто поредната изложба в биографията на художника. Тя е мярка за модерност в класиката.



Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
11.05.2017 г. 15:16
Посетено:
2020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25681-izlozhba-na-mesrur-sabit-v-galeriya-astri