Изложби

Изложба "Cosplay – от игла до конец"

9 май - 10 юни 2017, Национален етнографски музей

Изложба "Cosplay – от игла до конец"


◊ ПОКАНА

Националният етнографски музей, съвместно с Национален клуб „НАКАМА“ и Фондация „НОМУРА“, организира изложбата „Cosplay – от игла до конец“. От 9 май до 10 юни гостите на Националния етнографски музей ще имат възможността да се запознаят с това специално хоби, което набира популярност в цял свят.

Знаете ли какво е „косплей“?

Думата „косплей“ (cosplay) произлиза от съкращението на думите „костюм“ и „пиеса“, и означава изпълнителско изкуство, в което участниците, наричани косплейъри обличат костюми и аксесоари, за да се превъплътят в различни любими персонажи. Избраните герои могат да бъдат от книги, игри, манга и аниме, както и от телевизионни и кино продукции. Костюмите трябва да бъдат изработени от самите косплейъри и варират от ушиване и изрисуване на рокли до изковаване на брони. Сред използваните материали преобладават редки платове, термопластични пластмаси, стиропор и бои. Въплъщаването в един персонаж изисква много постоянство, търпение, труд и известни актьорски умения, а финалният етап е участието в специално организирани събития. Косплейърите често си взаимодействат, като създават своя субкултура, а по-широкото използване на термина "косплей" се отнася за всякакви костюмирани ролеви игри на места, различни от сцената.

От масово хоби към глобална субкултура

Всеки субект, който се поддава на драматична интерпретация, може да бъде възприет като косплейър и не е необичайно жена косплейър да се въплътява в мъжки герой или мъж в женски. Бързото нарастване на броя на хората, които практикуват това хоби от 90-те години на миналия век, превръща явлението в значим аспект на популярната култура в Япония, други части на Азия и в западния свят. Феновете на японската анимация аниме например в България са над 15 000, а повече от 1000 създават и обличат свои костюми на фантастични герои от различни жанрове. Днес можем да приемем, че косплей е един доста различен постмодерен вариант на карнавалите на средновековните европейски градове, или на маскарадите при някои традиционните култури, като например българските кукери, сурвакари, бабугери и лазарките. Отново в играта на преобразяване централни теми са борбите между доброто и злото, размяната на ролите при мъжете и жените, както и обръщането на йерархиите чрез приемане на облика и характера на могъщи образи, характерно за средновековния карнавал.

По време на изложбата ще можете не само да видите костюмите на различни фантастични герои, но и да надникнете в света на това изкуство чрез разказите на самите косплейъри за тяхната приказна страст – от игла до конец. В рамките на изложбата ще бъдат организирани и уъркшопи за изработка на костюми и демонстрации по време на Нощта на музеите на 20 май. Очаквайте и още изненади!

Откриването на изложбата ще бъде на 9 май от 18:00 часа в Централното фоайе на Царския дворец – Националния етнографски музей. Някои от косплейърите ще се превъплътят в своите герои.

Куратори: Васил Балтаджиев и Илиана Страхилова


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
08.05.2017 г. 15:58
Етикети:
изложбаЕтнографски музейИЕФЕМ БАН
Клуб Накама
Cosplay
Фондация Номура
косплей
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25625-izlozhba-cosplay-ot-igla-do-konets