Изложби

Автентични записи от „Златния фонд“ на БНР разкриват в аудио изложба историята на София в началото на ХХ век

"Звук като картина" в Регионален исторически музей – София

Автентични записи от „Златния фонд“ на БНР разкриват в аудио изложба историята на София в началото на ХХ век


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 май 2017 г. от 11.00 часа в Регионалния исторически музей в София (в сградата на бившата централна баня, пл. "Бански" №1), БНР - Радио София ще представи аудио изложбата "Звук като картина".

В Деня на Европа архивни записи от „Златния фонд“ на Българското национално радио ще представят европейското измерение на културата, традициите и обществения дух на столицата в първата половина на ХХ век. Специално изработена инсталация, съчетала старите и нови технологии, ще даде възможност да се чуят автентичните гласове на Александър Теодоров Балан, Васил Гендов, Елисавета Багряна, Панчо Владигеров, Петър Райчев, Дико Илиев и други.

Безценните записи ще разкрият как са създадени известните персонажи Пижо и Пенда, къде в столицата е сниман първият български филм „Българан е галант“, кой е първият запис на химна на България.

Аудио изложбата „Звук като картина“ ще бъде експонирана в Регионален исторически музей – София до края на август 2017 г.

Проектът е финансиран по Програма "Култура" на Столичната община.

Автор:
БНР
Публикация:
06.05.2017 г. 17:55
Посетено:
1024
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25609-avtentichni-zapisi-ot-zlatniya-fond-na-bnr-razkrivat-v-audio-izlozhba-istoriyata-na-sofiya-v-nachaloto-na-hh-vek