Изложби

"Изображението вече не е налично" от Ирина Георгиева и Кристина Иробалиева

Изложба в 3 части, в 3 различни галерии по едно и също време

"Изображението вече не е налично" от Ирина Георгиева и Кристина Иробалиева
Кристина Иробалиева, Курорт „Пампорово”, 2011, глазиран порцелан, дърво, метал, серия от 10 бр.


◊ СЪБИТИЕТО

Три галерии представят изложбата

"Изображението вече не е налично"
от Ирина Георгиева и Кристина Иробалиева


02.05.-28.05.2017
Откриване: 02.05.2017 г. (вторник) от 18.00 ч.

Куратор Весела Ножарова


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Изображението вече не е налично” е изложба в 3 части, в 3 различни галерии по едно и също време: галерия „Васка Емануилова” от 2 май, галерията на Институтa за съвременно изкуство, София, от 3 май и галерия „Credo Bonum” от 4 май. Проектът изследва взаимоотношенията между съвременния художник и визуалната среда.

В отделните изложби са показани произведения на автори, които работят с разнообразни медии: от видео и фотография, инсталации, живопис, скулптура до колажи и текстове. По този начин се обръща внимание върху това, колко важен е въпросът за образа в съвременното изкуство, което днес се развива в хипервизуалната среда на социалните мрежи и интернет.

По думите на антрополога и историка на изкуството Ханс Белтинг, образите са номади, които преминават от една медия в друга и се повтарят в историята и културата. Двете авторки, представени в галерия „Васка Емануилова”, се занимават с времето и архитектурата. Интересуват се от това, как чрез инструментите, с които разполагат, като цвят, материал, форма, пространство и др., художниците имат силата да „доизмислят” вече съществуващите образи-номади и да ги правят част от съвременността.

Ирина Георгиева използва стара техника, туш и сепия върху хартия, като работите ѝ напомнят тези на старите майстори караваджисти. Кристина Иробалиева изгражда инсталация от винил и метално скеле, която напомня временна архитектурна конструкция, подобна на бежански лагер или постройка на полето.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Ирина Георгиева е родена през 1976 г. в София, България. Завършва Академията за изящни изкуства във Виена в класа на Muntean / Rosenblum през 2003 г. Има самостоятелни и групови изложби в галерия "Bäckerstrasse" - "4:11 Seconds" през 2013 г., "Keep me Closer to You" и "Process in Progress" през 2015 г. Нейни творби са част от изложбите "Zukunft der Malerei" в Essl Museum, Klosterneuburg, Австрия, и "My name is Artist" в Белгия. Живее и работи във Виена.

Кристина Иробалиева
е родена през 1982 г. в София. Живее и работи в Женева и София. Учила е керамика и живопис в Женева. През последните години има серия от самостоятелни изложби, сред които „Залив Предистория” в галерия "Риборди", Женева, 2017, „Желязна длан”, галерия "Сатор", Париж, 2016, „Плоски монументи”, Арт пространство "Лабо", Женева, 2014, и др. Работите ѝ участват в множество групови изложби в Швейцария, Франция, Германия и България.


. Проектът е подкрепен от наградата „Гауденц Б. Руф”.

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.04.2017 г. 20:52
Етикети:
Credo BonumВаска ЕмануиловаКристина Иробалиева
галерия на Институтa за съвременно изкуство
изложба в три части
Изображението вече не е налично
Ирина Георгиева
Посетено:
1116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25576-izobrazhenieto-veche-ne-e-nalichno-ot-irina-georgieva-i-kristina-irobalieva