Изложби

Галерия "Възраждане" представя Свилен Костадинов

Изложба скулптура и рисунки, 2-май - 15 май 2017

Галерия "Възраждане" представя Свилен Костадинов


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 02.05.2017 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба скулптура и рисунки на доц. Свилен Костадинов. Изложбата ще продължи до 15.05.2017 г.

Камък, габро, мрамор. И недостъпни, невидими форми, които се крият вътре, в твърдата сърцевина на материала. Докато в него не проникне третото око на скулптора и силната му ръка не започне да извайва онова, което камъка крие.

Свилен Костадинов носи призванието си – да работи блестящо с камъка – тихо и скромно. Неговите ваяния също са немногословни и вглъбени в себе си. Формите са окръглени, носят силата на материала, но някак гальовно и шепнешком. В ръцете на Свилен мраморът показва неочаквана нежност и обичливост. Това се случва – но само в ръцете на майстор, а в случая това е Свилен Костадинов.
 Краси Алексиева, 2017 г.

Пластичният изказ, в който развивам своите творчески търсения, се оформи в първите години на моя професионален път. В духа на класическата форма изграждам своя пластична линия, която следвам и развивам във времето. Тази пластична линия се характеризира със стремеж към солидна конструкция на композицията, яснота при изграждане на формата и емоционална наситеност на обема. Изявено е предпочитанието ми към овалната форма, която създава възможност за по-богато пластично изграждане на скулптурната композиция. Овалите създават усещане за безкрайно движение на силуетната линия, близост до природните форми и възможност за медитативни състояния при наблюдаване.

Тематичният кръг, с който боравя, не е голям. Заключава се в няколко на брой теми с общочовешко значение и теми без конкретна формулировка, където чрез пластичния език на обема (основното изразно средство в скулптурата) внушавам определени състояния и настроения.  Що се отнася до формалните теоретични определения фигуратив – нефигуратив, за мен те имат само протоколен характер. Общото им название е скулптура. В този смисъл, аз работя  фигуратив и нефигуратив с еднакво удоволствие и с равностойни резултати, обединени от духа на моя пластичен език. През целия си професионален път съм работил предимно с камък. Успоредно с това имам един доста дълъг период (около 20 г.), в който работих бронз, а в първите години имам десетина работи от дърво. Мога да кажа, че познавам добре класическите скулптурни материали и техники. В последните 15-16 години работя само камък – мрамор и гранит. Камъкът е материалът, с който мога да общувам и да се изразявам най-пълноценно, материал, който запазва в най-чист вид езика на скулптурата и е олицетворение на самото понятие скулптура.
доц. Свилен Костадинов, 2017 г.

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Свилен Костадинов,
скулптор. Роден през 1955 г. в гр. Шумен. Живее и работи в Пловдив.

През 1978 г. завършва скулптура при Панайот Димитров във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".

Участва в множество общи изложби и симпозиуми по скулптура в България, Германия, Холандия, Турция, Италия. Има осъществени 10 самостоятелни изложби. Реализирал е над 10 монументални творби.

Награди:

- 2010 Награда за скулптура "Приятели на морето", Бургас
- 2005 Почетен знак за цялостно творчество на община Пловдив
- 2003 Награда на Галерия "Ромфея"

Скулптури на автора притежават: Националната художествена галерия, Художествени галерии и частни колекции в България, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Турция, Холандия.

- От 2002 г. преподавател по скулптура в бакалавърска програма на изкуствата в Академия за музика, танцово и изобразително изкуство - Пловдив
- 2008 доцент по скулптура в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив

 
Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
26.04.2017 г. 15:44
Посетено:
1927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25569-galeriya-vazrazhdane-predstavya-svilen-kostadinov