Изложби

Майстори на фотографията - Издание VIII - Улай: "Аз Другият"

Улай говори за изкуство с българската си публика

Майстори на фотографията - Издание VIII - Улай: "Аз Другият"
© Улай. Дюни. 1973

◊ СЪБИТИЕТО

Франк Уве Лайзипен - Улай, един от най-значимите съвременни артисти, пристига в България за откриването на своята изложба „Аз Другият“ във Vivacom Art Hall на 27 април. България е втората спирка от турнето на мащабната изложба след премиерата й в Любляна миналата година.

Благодарение на своите организатори - фондациите „Мусиз“ и „Америка за България“ и подкрепата на VIVACOM, “Аз другият” ще има силна съпътстващата програмата.

Ден след откриването на изложбата - на 28 април, петък, от 18:30 ч. в Гьоте-институт България ще се проведе разговор с артиста, модериран от кураторите на изложбата Аленка Грегорич и Теош Логар. През своята публика в София Улай ще разкаже за „Аз Другият“, за дългогодишната си, световноизвестна артистична практика и за своите последни проекти. Присъстващите на дискусията ще имат възможност да зададат лично своите въпроси към Улай.

“Аз Другият” ще може да бъде видяна в рамките на месец - между 27 април и 31 май. Освен срещата с Улай, част от събитията около нея е и специалната обиколка на изложбата (guided tour) с нейните куратори на 28 април от 16:30 ч. във VIVACOM Art Hall.


◊ КОЙ Е УЛАЙ

Кой е Улай? Франк Уве Лайзипен, по-известен като Улай, започва кариерата си в края на 60-те години. Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството.

През 2012 г. документалният филм “The Artist is present” прави обществено достояние болезнената раздяла на творческия тандем. Звезди от световният шоубизнес като Шарън Стоун, Бьорк, Ким Катрал, Mариса Томей, Изабела Роселини, Уилям Дефо, Руфъс Уейнрайти, Aлън Рикман, Джеймс Франко и обикновени зрители стават свидетели на “помирението” между двамата в последните минути на пърформанса на Марина в музея на модерното изкуство в Ню Йорк МОМА. Творчеството, което те създават заедно и по отделно е белязано от дълбок емоционален заряд и превръща двамата в най-големите звезди на съвременния пърформанс.

В разговор с български журналисти, които посетиха Улай в Любляна дни преди откриването на “Аз Другия”, артистът сподели, че наскоро е срещнал Марина в Индия и отношенията им са съвсем приятелски. Улай и Марина са родени на една и съща дата, както друга иконична двойка в съвременното изкуство - Кристо и Жан-Клод. Самият Кристо споделя, че черпи вдъхновение от работата на Улай и Марина Абрамович.


◊ ИЗЛОЖБАТА

“Аз Другият” е първото представяне на Улай в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. Основната идея на “Аз Другият” e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Изложбата Улай: “Аз Другият” се осъществява в партньорство с VIVACOM, Гьоте институт, Samsung и със съдействието на Столична община. Фондация MUSIZ благодари на винарна “Братя Минкови”, която поднася комплимент към събитието със серията си вино Le Photographe, и на Гранд Хотел София.

Изложбата e курирана от Аленка Грегорич и Теош Логар, Местна галерия (MGML), Любляна.

 

Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
25.04.2017 г. 18:21
Етикети:
фотографияизложбаVivacom Art Hall
Аз Другият
Улай
Франк Уве Лайзипен
Посетено:
1880
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25560-maystori-na-fotografiyata-izdanie-viii-ulay-az-drugiyat