Изложби

„Свръхдинамичност на цветовете“ - изложба на Анастас Константинов

26 април - 15 май 2017 г., Галерия ЛИК

„Свръхдинамичност на цветовете“ - изложба на Анастас Константинов


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „ЛИК“                           
представя

Анастас Константинов

„Свръхдинамичност на цветовете“

Самостоятелна изложба живопис

26 април - 15 май 2017 г.

Откриване на 26 април, сряда, от 18.30 ч.


Галерия ЛИК представя едно емблематично име на съвременната българска живопис - художника Анастас Константинов с най-новите му живописни платна. Последните изяви на Анастас са свързани с участия на международната артсцена, като част от успешния петгодишен проект за представяне на творчеството му в престижни артпанаири, като Select Fair 2012 в Art Basel Miami Beach’ (САЩ), Select Fair New York City 2014 и др.

Творбите на Анастас участват и в кураторски проекти на един от големите имена на френската критика Кристиан Ноорберген. Ето какво казва той:

Модерният живот е запълнен с много повърхностни образи, които са много и които се виждат като през телескоп. Тази информация идва на вълни и е огромна по обем, затова когато човек види една много силна картина трябва да се спре пред нея за да изживее дълбоко нещо изключително ново.

Сега съм сред картините на Анастас. Първото ми впечатление е, че съм в средата на една голяма живопис и така се чувствам в мои води, в света на картините. Анастас принадлежи на изкуството още преди да е българин. Живописта на Анастас е живопис, която е отворена, безгранична. Той използва изключително отворена гама на живопис. Някои художници дълбаят само в една посока, но при него не е така. Той използва всички възможни пътища, за да разшири максимално своята живопис, но това не е най-същественото. Анастас създава един вид конструиран хаос в своите картини, който само привидно е такъв. Всички придобити навици всички наши стереотипи на мисленето се размиват в неговите картини, те експлодират. Той открива всички възможни регистри на живописта.

Познавам много, много творчества, но тук усещам една мощна вълна, която помита всичко. Това придава на живописта един особен  поглед, все едно не сме виждали живописта преди това.

Анастас е смел, той е смлял културната символика (символиката на древните траки, християнството и т.н) и създава ефект на въздействие в своето изкуство с голяма мощ, което кара всички навици - духовни и умствени да експлодират. Той създава в зрителя един вид вцепенение, в смисъла на състояние, в което изпада човек, когато възможностите за възприятие са надминати, провокира една „девственост” на възприятието. Анастас може да има своите истории, но те са надминати от силата на творчеството. Той не е разказвач, неговата живопис отива много по-далеч. Голямата живопис е направена между битката и противоречието. Даже бих казал, че това е критерият за качество. Колкото повече ги има, е знак за качество и това трябва да бъде уважавано. И Анастас уважава това напрежение, запазва го, не го задушава с  разказ. Малко са художниците, готови да запазят това противоречие. Един голям художник запазва тези противоречиви чувства, от които самите ние сме съставени.”
Кристиан Ноорберген


Анастас Константинов завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет 1982 г. През 35-годишната му творческа кариера има над 40 самостоятелни и 120 групови изложби. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия и почти всички градски художествени галерии в България, собственост на акционери на МОМА – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, Съединени щати, Арабски емирства, Япония и др.


Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
25.04.2017 г. 12:26
Етикети:
живописизложбаГалерия ЛИК
Анастас Константинов
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25557-svrahdinamichnost-na-tsvetovete-izlozhba-na-anastas-konstantinov