Изложби

Изложба "Основоположници на българската фотография. Карастояновите"

27 април – 11 юни 2017, Двореца

Изложба "Основоположници на българската фотография. Карастояновите"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия

представя

Основоположници на българската фотография

Карастояновите

27 април – 11 юни 2017

Откриване на 27 април, четвъртък, в 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“

 

От 60-те години на ХІХ век до днес в българската история има няколко възрожденски фамилии, които дават на отечеството си поколения ярки личности, които се посвещават на фотографията и така се превръщат в едни от първите майстори на това изкуство у нас.

Една от фамилиите е тази на Никола Карастоянов, който през 1828 г. открива в град Самоков първата българска печатница за "щампи" - гравюри върху метал или дърво, както и книгоиздателство. Неговият син Анастас Карастоянов, освен с печатарската и издателската работа, започва да се занимава и с фотография. Таланта му наследяват и неговите синове Иван и Димитър, както и внуците му Бончо и Божидар.

Потомците на Божидар Карастоянов - внучката Виргиния Брайкова и правнучката Биляна Брайкова - Карастоянова предоставиха оригинални негативи и фотографии от много богатия семеен архив, останал при тях въпреки превратностите на съдбата, сполетели семейството след края на Втората световна война.

Показаните в изложбата изображения с историческата и естетическа им стойност и качество, отговарящо на световното ниво за онази епоха, ни дават основание да кажем, че фамилията Карастоянови справедливо може да бъде вписана на едно от първите места в почетния списък на основоположниците на българската фотография.

Родът Карастоянови е темата, която отново събира в станало вече традиционно сътрудничество взаимните усилия на семейство Нели и Робърт Гипсън (в изложбата са включени множество изображения от тяхната лична колекция) и Държавна агенция "Архиви". В проекта участват и Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките и Държавният архив - Бургас.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
25.04.2017 г. 10:34
Етикети:
изложбаНационална галерия
Карастояновите
Основоположници на българската фотография
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25551-izlozhba-osnovopolozhnitsi-na-balgarskata-fotografiya-karastoyanovite