Изложби

Изложба “Хората и дантелата - български принос и европейски опит”

25 април - 30 април 2017 г., Национален етнографски музей

Изложба “Хората и дантелата - български принос и европейски опит”


◊ ПОКАНА

ИЕФЕМ – БАН, съвместно с неформална група СедянкаТА, организира изложбата “Хората и дантелата  - български принос и европейски опит”, 25 април - 30 април 2017 г., куратор гл. ас. д-р Ива Кюркчиева. Откриването ще бъде на 25 април от 18:00 часа в Националния етнографски музей. След откриването майсторите на дантелите ще демонстрират уменията си пред публиката.

Изложбата подпомага превръщането на музея в част от комуникацията между хората, свързани с дантелиерски уменията и тези, които имат интерес към тях. В експозицията ще се включат произведения на присъстващите дантелиерки и техните ученички от Източна и Западна Европа. Очакваме гости от Русия и Италия. Народно читалище „Христо Ботев 1869”, гр. Калофер участва в изложбата с материали от техния “Златен фонд”.

Присъствието на чуждестранните майсторки и изследователки дава възможност за проследяване на различни школи и регионални особености. Изложбата демонстрира търсенето и намирането на специфична реализация на учениците и различните подходи в преподаването на възрастовите групи. Акцентът ще пада върху класическите образци и съвременните интерпретации, които са свързани с по-ярката индивидуалност и творчество, вплитани в дантелите днес. Целта на изложбата е да бъдат представени хората и техните произведения, дантелиерките и техните последователи.

Заедно с експозицията ще проведем и демонстрации за възрастни и деца на традиционните техники и умения от чуждестранните и българските участници. Демонстрациите ще бъдат на 26 април, сряда, между 15 и 18 часа на открито в градината до музея и на 29 април, събота, в залите на музея между 14:30 и 17:30 часа. Всеки желаещ ще може да се докосне до магията на дантелата.

На 29 април 2017 г. в зала 19 на ИЕФЕМ – БАН ще се проведе Втори международен приложен семинар “Обучението в изработване на дантела - български принос и европейски опит”. Целта му е да подпомогне споделянето на опита на българските и чуждестранните майсторки дантелиерки в работата им с хора от различни възрасти по обучение в традиционните техники. Поддържането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението и предаването им за бъдещите поколения. Тази среща е организирана след успешното реализиране на първия международен приложен семинар ”Ръкоделието днес – начини за поддържане на уменията и традициите” и изложбата “В паяжината на дантелата” през 2013 г. Специално внимание в поредното издание на семинара ще бъде отделено на хората, които поддържат и развиват обучението и представянето в публичното пространство на традиционните умения. По време на семинара ще бъде представен филм по сценарий на Мария Танева, режисура на Румяна Антонова-Георгиева и оператор Светозар Антонов от 1981 г. “Калоферските дантели”, любезно предоставен от фонда на БНТ.

ИЕФЕМ – БАН продължава кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за набиране на средства за създаване на модерен образователен център в Националния етнографски музей. Нашите приятели от неформална група СедянкаТА също са партньори на кампанията. Всеки може да подкрепи създаването на образователния център, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY”.


Заповядайте!


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
24.04.2017 г. 13:11
Етикети:
Посетено:
894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25535-izlozhba-horata-i-dantelata-balgarski-prinos-i-evropeyski-opit