Изложби

Изложба на плакати, посветени на Дон Кихот

Избрани творби от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат - София

Изложба на плакати, посветени на Дон Кихот


◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес – София
представя

Изложба на плакати, посветени на Дон Кихот
 
Избрани творби от колекцията на
Международното триенале на сценичния плакат - София

19 април – 03 май 2017

Откриване: 19 април (сряда), 19.00 часа
Пространство – Сервантес
София, ул. „Св. София” 3
 
Плакатите в изложбата са посветени на Сервантес и са вдъхновени от неговото велико произведение „Дон Кихот”. Те са част от международен проект, ръководен от големия венецуелски график и плакатист Сантиаго Пол, осъществен през 2005 година, за да отбележи 400-ната годишнина от публикуването на романа.  Проектът, сред чиито участници е и Международното триенале на сценичния плакат чрез работата на Божидар Икономов (1943-2016), обединява плакати на автори от цял свят, формирайки колекция пощенски картички.

За настоящата изложба, триеналето е подбрало произведения, създадени специално за серията  и такива, които имат свой предходен самостоятелен живот. Идеята на селекцията е да представи многообразие от художествени и стилови решения и да покаже, че посланията на Сервантес и неговият безсмъртен Дон Кихот са неизчерпаема творческа провокация за съвременния визуален артист.

Колекцията е чудесна възможност за българската публика да се срещне с изкуството на значими и знакови фигури в света на графичния дизайн като Алън Флетчър (Великобритания), Уве Льош (Германия), Ерик Оливарес (Испания), Фил Рисбек (САЩ), Ищван Орос (Унгария),  Тапани Артомаа (Финландия) и същевременно да се докосне до малко известните у нас постижения на  Латиноамериканската плакатна школа.

Изложбата е посветена на Деня на Сервантес и Международния ден на книгата.
 


Автор:
Албена Спасова
Публикация:
18.04.2017 г. 18:13
Посетено:
1054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25500-izlozhba-na-plakati-posveteni-na-don-kihot