Изложби

"Реализъм" - обща изложба в галерия "Париж"

14 години галерия „Париж“

"Реализъм" - обща изложба в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“
представя

Реализъм

Хиперреализъм, сюрреализъм, магически реализъм

Изложба живопис


18 април – 5 май 2017

С участието на:

Андриан Бекяров, Бойко Колев, Димитър и Марина Богданови, Даниела и Владимир Овчарови, Иван Стратиев, Кирил Митовски, Мария и Валери Върбанови, Росен Кръстев и Станислав Вардев



На 18 април 2017 г. столичната галерия "Париж" ще отпразнува подобаващо своята четиринадесета годишнина с общата изложба "РЕАЛИЗЪМ". В нея са събрани едни от най-добрите съвременни представители на реализма, хиперреализма, сюрреализма и магическия реализъм. С повечето от художниците, галерията работи успешно от години, като в настоящата изложба специално е участието на гостуващите Мария и Валери Върбанови.

Мотото на изложбата е мисълта на известния немски художник Макс Бекман

"Ако искате да разберете невидимото, трябва да проникнете максимално дълбоко във видимото".

Реализмът с неговите разклонения е често присъстващ в постоянната експозиция на галерия "Париж", а идеята за неговото самостоятелно и фокусирано представяне назрява отдавна в плановете на галеристите Борис и Надя Павлови. Любопитно за посетителите и ценителите ще бъде съпоставянето на отделните автори, характерни им живописни умения и най-вече - техните оригинални идеи.

Класическият реализъм в духа на нидерландската живопис, е представен от Андриан Бекяров и Мария и Валери Върбанови. Натюрмортите, с които участват са изпълнени с високо класическо майсторство, но едновременно с това имат и съвременно звучене, доловимо в различните елементи и постройка на композицията.

Сюрреализмът се открива в закачливата творба на Иван Стратиев - "Една голяма учена тиква", в ефирните и ювелирно изпълнени композиции на Марина Богданова, в порцеланово изваяните женски лица на Димитър Богданов, както и в морските елементи, вплетени в картините на бургаския художник Станислав Вардев.

Магическият реализъм е представен от художниците Росен Кръстев, Кирил Митовски, Даниела и Владимир Овчарови (САЩ). Композиции с летящи кораби и хора, причудливи конструкции, феерични и красиви светове кацнали върху гърба на огромен скакалец и разбира се - един магически бял заек, с човешко лице и мустаци на Салвадор Дали.

Хиперреализмът е защитен от неговия най-ярък представител - Бойко Колев.

Художникът ще работи по картината си за изложбата буквално до последния момент. По думите на автора, тази голямоформатна творба, се очертава като едно от най-значимите произведения, създавани от него и изразяващи го в максимална пълнота като творец и човек.

Художниците, които участват в изложбата "РЕАЛИЗЪМ", независимо че са различни като стил и избор на теми, всички те стоят в пространството на галерия "Париж" в невероятна хармония и симбиоза. Обединява ги огромната им отдаденост и посвещение на изкуството, любовта им към детайла, невероятният перфекционизъм и най-вече дълбокото им вглеждане в света около тях.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 5 май, както и онлайн - в сайта на галерия "Париж" (www.gallery-paris.com)


* * *

„Във визуалните изкуства терминът „реализъм“ характеризира стил на изобразяване, който е близък до действителността. Обективната реалност се пресъздава критически и в този процес се проявяват главните черти на обекта, пропорциите, пространствените аспекти, цветът, разстоянието, светлината. По този начин изображението едновременно се превръща и в своя интерпретация.“
Керстин Щремел
Автор:
Надя Павлова
Публикация:
17.04.2017 г. 14:17
Посетено:
1903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25492-realizam-obshta-izlozhba-v-galeriya-parizh