Изложби

„Мандала 2“ - изложба на Соня Чингарова Фотева

Изложба в Културно-информационния център на Република Македония в София

„Мандала 2“ - изложба на Соня Чингарова Фотева


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 април, вторник, в Културно-информационния център на Р Македония в София (ул. „Оборище“ 7), ще бъде открита самостоятелната изложба на Соня Чингарова Фотева. На изложбата, озаглавена „Мандала 2“ ще бъдат представени 18 произведения изработени в маслена техника в периода от 2007 до 2017 година. Изложбата ще бъде открита от директора на КИЦ на Р Македония, Васко Шутаров и Дора Андова Фотева от Музея на град Скопие, куратор на изложбата.

Соня Чингарова Фотева е родена през 1959 година във Велес, Република Македония. През 1984 година е завършила История на изкуството и Археология във Философския факултет, Скопие. От 1991 година живописта се превръща в нейно призвание. През следващите години фокус на нейния интерес, проучване и художествено вдъхновение са различните културни наследства и философии. Всичко това тя пресъздава в своите живописни и поетични творби. Въпреки че нейните живопис и поезия са отделни области на  художествената й експресия, те представляват органично цяло. Има издадени три книги с поезия и реализирани 12 самостоятелни изложби в Р Македония и чужбина в периода от 1993 до 2016 година.

„Естетиката и мярката, изпълващи платната на Соня Чингарова Фотева, разбира се с техния енергиен заряд, са главната определяща характеристика на произведенията предизвикващи сугестия и визуална сензация с рационално оцветена поетика. Затова нейните произведения са изображения с мистични сугестии и сензации – синтезирани и тихи, но не и мълчаливи, мъдри и естетични: тук най-вероятно е ключът за входа в живописното пространство на Фотева, това са произведения, които е нужно да се гледат в дълбочина, да се четат и откриват...“
Дора Андова Фотева, куратор на изложбата


Автор:
КИЦ на Р Македония
Публикация:
11.04.2017 г. 17:11
Етикети:
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25472-mandala-2-izlozhba-na-sonya-chingarova-foteva