Изложби

70 години Русчо Тихов

Изложба на Русчо Тихов в галерия "Етюд", 19 април – 11 май 2017

70 години Русчо Тихов


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 19 април, сряда, от 18:30 часа галерия "Етюд" има удоволствието да ви представи непоказвани творби на Русчо Тихов – един интересен артист с много богат и любопитен творчески път. Може ли куче да изяде слон? Това е един от въпросите, на които се опитва да намери отговор в творчеството си Русчо Тихов, съдейки по собствените му думи. Първата му изложба, която включва асамблажи и колажи, се открива на 19 април в галерия "Етюд", а закриването й на 11 май съвпада с неговата 70-годишнина.

Изкуствоведите биха отредили място на Русчо Тихов сред представителите на течението ар брют (от френ. "сурово изкуство", наричано още аутсайдер арт). Терминът е въведен от  френския художник Жан Дюбюфе през 1945 г. и в най-общи линии се отнася за самоуки художници, маргинали без художествено образование и хора с психологически проблеми, чието изкуство е извън установените естетически норми. 

В ар брют произведенията липсва влияние от определена художествена стилистика, автентични са в истинския смисъл на думата, а самите художници обикновено биват "открити" в късна житейска възраст. Русчо Тихов не е изключение. За разлика от въпросните аутсайдери обаче, които най-често виреят далеч от артистичните кръгове, той винаги е бил заобиколен от хора на изкуството. В края на 60-те години бяга в Париж, където освен че общува с Юлия Кръстева, пише и романа "Праволинейната инерция" (не вижда бял свят по време на цензурата, издаден е четири десетилетия по-късно от изд. "Парадокс", през 2010 г.). Преди две години пък издателството на Софийския университет публикува книга с неговата поезия, писана по време на младежките му години, когато той е в обсега на друга позната личност – Константин Павлов.

Изложбата е разделена символично-иронично на два времеви периода – ранния и късния "ренесанс" на Русчо Тихов. Ранният е от преди тридесет години и включва колажи на основата на класически творби, чиито подредени светове са внезапно захвърлени в бездната от появата на Голото женско тяло – инструмент за манипулация над всички условности. Късният ренесанс е от последните три години и включва редица колоритни асамблажи, изработени с детски играчки и предмети от бита – капачки от водка "Аляска", тигани, части от тенджери, мъниста, сувенири и други. На преден план е преднамерената естетизация на кича, изпълнена с педантичен подход към детайлите, които се надсмиват над всяка претенциозност и се застъпват за неизживяното детство на света.

Кой е Русчо Тихов? Той е класик за всички онези, които го познават. Той е всичко останало, но не и тих. Вероятно ненавижда тишината, тъй като я намира за скучна и посредствена, особено ако зад нея не стои някой красив буреносен облак, който да й прави сянка.
Мирослав Христов


Колажите на Русчо Тихов на пръв поглед са невинна гавра с класиците. Репродукции на христоматийно популярни картини  са "обогатени" с елементи на "чиста" порнография. Разбира се, от това на класиците нищо не им става, защото по принцип са недосегаеми. Ние обаче може и да ги "прочетем" по нов, актуализиран, адекватен на времето, средата и мисленето ни начин.

При колажите на Русчо Тихов интересното се случва не толкова на повърхността, т.е. в резултата, колкото в подхода към него – в системата от манипулации на образа. А те вървят по цялата гама от "превод" през "редактиране" до "цензуриране".
Диана Попова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Русчо Тихов
е роден в София през 1947 г. Учил е във Френската гимназия в София и в Университета в Клермон-Феран, Франция. Работил е като редактор в алманаха "Апропо", като преводач на емисиите за чужбина на БНР, превеждал е от френски романи, пиеси и друга художествена литература. На 21 години заминава да учи във Франция, където се запознава с Юлия Кръстева, която му помага да разгърне таланта си и като белетрист. Като художник, през 80-те Русчо Тихов създава еротични фотоколажи, които повдигат една противоречива тема по отношение на класиците и религията. В последните няколко години той изработва асамблажи, в които преплита предмети от бита с детски играчки, за да изкара на преден план една преднамерена естетизация на кича.

Дълги години творбите на Русчо Тихов не успяват да намерят пространство и поле за публична изява, и така до 2017 г., когато на 70-годишна възраст той прави първата си изложба в столичната галерия "Етюд" (19 април – 11 май 2017, ул. "Цанко Церковски" 34, София).



Автор:
галерия "Етюд", Мирослав Христов
Публикация:
12.04.2017 г. 12:44
Посетено:
1838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25464-70-godini-ruscho-tihov