Изложби

Валери Чакалов в Галерия 8

Подсладено

Валери Чакалов в Галерия 8


◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 27 юли 2006 доцент Валери Чакалов показва 18 живописни творби в Галерия 8, Варна. Три допълнителни творби, изпълнени с нестандартен материал - шоколад, бяха безвъзвратно унищожени от приятели и почитатели.


◊ КРИТИКАТА ЗА ХУДОЖНИКА

Високият професионализъм, безупречното владеене на формата и дълбокото креативно мислене на Валери Чакалов му позволяват, а и го импулсират да комбинира и съчетава знаци, образи и символи от различни културни и времеви пластове и да изгражда естетическо и емоционално пространство, в което състоянията и чувствата са по-универсални. На основата на пластичните достижения на европейската класика – от късната готика и символизма до сецесиона и сюрреализма – художникът създава своя персонален, изящен и романтичен стил. Това е един особен и вълнуващ неосимволизъм, който е обърнат към сложните тонове на необикновеното и енигматичното в света и живота, към съзерцанието на вечните човешки истини и високите духовни състояния и равнища.

В тоталния естетически плурализъм на постмодернизма от края на ХХ век този стил се проявява в изкуството на не един от големите европейски художници в изключително силни и изразиттелни интерпретации. Творбите на Валери Чакалов са синхронни и абсолютно съизмерими с тях.

Румен Серафимов
Автор:
Бо Стат
Публикация:
16.07.2006 г. 11:40
Етикети:
Посетено:
3901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2546-valeri-chakalov-v-galeriya-8