Изложби

Галерия "Възраждане" представя Димитър Рашков

Изложба скулптура, 11 април - 25 април 2017

Галерия "Възраждане" представя Димитър Рашков


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 11.04.2017 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба скулптура на Димитър Рашков. Изложбата ще продължи до 25.04.2017 г.

В новата скулптурна колекция на Димитър Рашков има нещо новаторско. Преобладават бронзовите релефи, като някои от тях са затворени, или по-точно обрамчени в прозоречното пространство на стари черчевета. Резултатът е изумителен. Релефите сякаш са едновременно вътре и вън из пространството. Самите скулптурни ваяния са измайсторени така, че ако съществува понятието „скулптурно сфумато“ – то Рашков го е създал. Великолепни творби на един великолепен майстор.

Останалите произведения са фигури на скитници, просяци, улични свирачи – все образи, от които в последните години авторът живо се интересува.

Краси Алексиева, 2017 г.

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “Скулптура”.

Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

Авторът регистрира над 100 участия в общи изложби и има 70 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди.

В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото 16-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (Габровският “Оскар”).


Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
05.04.2017 г. 15:25
Посетено:
1210
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25425-galeriya-vazrazhdane-predstavya-dimitar-rashkov