Изложби

VIVA ITALIA! Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век

4 април – 4 юни 2017, Софийска градска художествена галерия

VIVA ITALIA! Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век
Роберто Барни. "Закуска на тревата", 1966. Лак и масло върху платно, 167х194 см


◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийска градска художествена галерия
представя

VIVA ITALIA!
Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век


4 април – 4 юни 2017
Откриване 4 април, вторник, 18.00 часа

Изложбата представя отделни аспекти в изкуството на Италия от 50-те години на миналия век до днес. В нея са включени114 произведения на 103 автори. Творбите са част от колекцията на италианския колекционер Карло Пали, а куратор е Лаура Моналди.

Това е първи по рода си опит в България за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. Експозицията включва една представителна извадка на италианското изкуство от ХХ и  XXI век - между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм. Един своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения автори и за теоретическите оправдания, тласнали отделни творци  в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на ХХ в. с опитите на отделни творци да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми. Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайки превъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство. Продължава към важни за ХХ век движения  и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми. Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптора, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Тя преоткрива начини за очертаване на собствена идентичност на италианското изкуство от ХХ и ХХI в.

Изложбата е организирана Италианския културен институт в София и Софийска градска художествена галерия и е под патронажа на Столична община. 

• На 05 април 2017 в залите на СГХГ ще се състои лекция на куратора д-р Лаура Моналди, която ще представи основи посоки в развитието на съвременното италианско изкуство, отразени в експозицията. Д-р Лаура Моналди е автор и на критическия текст в каталога, съпътстващ изложбата.


Автор: СГХГ
02.04.2017 г. 18:15
Посетено: 1357
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25397-viva-italia-traektorii-na-italianskoto-izkustvo-ot-hh-i-hhi-vek