Изложби

"Полета" - изложба на Елена Яневска

31 март - 23 април 2017, Галерия "Васка Емануилова"

"Полета" - изложба на Елена Яневска


◊ ИЗЛОЖБАТА

Полета

Елена Яневска


Куратор Красимир Илиев

31.03. – 23.04.2017

Откриване: 31.03., петък, 18 ч.
 Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ), бул. “Янко Сакъзов” 15

Вдъхновена от есенните стърнища, работата „Полета” на Елена Яневска представлява скулптурна инсталация, която обхваща по-голямата част от пространството на галерия „Васка Емануилова”.

Художничката експериментира със средата и с традиционния подход към скулптурната форма. Тя не показва отделни обекти, а разгръща своята работа в пространството и създава усещане за безкрайност. Не може да бъде определено къде започват или свършват полетата, изградени от въглища и пръчки, в тях са съчетани материали с различни характеристики, като работата е едновременно фрагментарна и строга.

Младата авторка продължава традицията в изкуството в България на работа с природни материали, както и на мисленето за природата в хармонична връзка с човешкия свят. Природното е онова космическо измерение, което задава ритъма, кръговрата и автентичността на живеенето.


◊ ЗА АВТОРА

Елена Яневска
(р. 1985) живее и работи в София. През 2010 г. завършва магистратура по „Скулптура” в Националната художествена академия в класа на доц. Цветослав Христов-Цупи. От тогава досега участва в групови изложби в София, Пловдив и други градове из страната, както и в Истанбул, Белгия, Нова Зеландия, Франция и др.

Самостоятелните ѝ представяния са в рамките на Националните есенни изложби „Отстранени системи” през 2014 г. в Пловдив, куратор Галина Лардева, изложба „Скулптура и фотография”, галерия „Гедок”, Мюнхен, както и изложбите „Концепция сезони” (2012) и „Листа” (2010), галерия „Мисията”, Държавен културен институт към Министерство на външните работи.

Нейни работи са притежание на Национална галерия, София, Градска художествена галерия, Пловдив; Societe Generale Експресбанк, Съюз на българските художници, Колекция Георги Войнов.


Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
30.03.2017 г. 17:56
Етикети:
Посетено:
1352
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25386-poleta-izlozhba-na-elena-yanevska