Изложби

Авангардни идеи и дързък почерк показа тандемът Дамянова-Седянков

Скулптура и графика в Русе

Авангардни идеи и дързък почерк показа тандемът Дамянова-Седянков


Младите автори Станислава Дамянова и Явор Седянков представят обща експозиция в галерията на Европейския културен център в Русе. Като дебютанти дават смела заявка за участие в културния живот на града, подплатена с дръзки творчески инвенции и добра техника на работа. Станислава Дамянова участва с графичните си творби, а Явор Седянков със скулптура. От експозицията се добива добра представа и за оригиналните му попадения в областта на плакатното изкуство.

Общото между младите творци е не само в допълването и съжителството на произведенията им в пространството на галерията. И при двамата присъства елементът на закачката. Тя е отправена към зрителя - как да възприемеш творбата и да си зададеш въпросите за времето - кога, къде и как е спряло, и накрая да си отговориш кой все пак носи кръста на Голгота. В графичните изображения и скулптурите се съчетават мит и съвременност, което умело кореспондира с авангардните елементи.

Едва ли любителите на изкуството ще останат беузчастни пред творбите на дебютантите от Русе. Докосвайки се до светогледа на младите автори ценителите ще открият измеренията на новата генерация, която е талантлива и ярко експресивна. Творческият тандем Станислава Дамянова и Явор Седянков са възпитаници на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата в Европейския културен център ще продължи до 16.07.2006 година.

Автор:
Лили Рачева
Публикация:
12.07.2006 г. 10:53
Етикети:
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2538-avangardni-idei-i-darzak-pocherk-pokaza-tandemat-damyanova-sedyankov