Изложби

Ретроспективна изложба на Тома Трифоновски в галерия "Средец"

80 години от рождението на големия български живописец

Ретроспективна изложба на Тома Трифоновски в галерия "Средец"
Портрет на момиче с луна


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 март (четвъртък) от 18.00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата в присъствието на министър Рашко Младенов ще бъде открита ретроспективна изложба на
Тома Трифоновски (1937-2010), посветена на 80-годишнината от рождението на големия български живописец.

Експозицията включва творби от различни периоди на творчеството на Трифоновски - около тридесет платна - композиции, голи тела и натюрморти. Картините са от колекциите на Боян Радев, Светлин Русев, Димитър Инджов, Ивайло Петров, Яни Митровски, Светлана и Невена Трифоновски и др.

На изложбата ще бъде представена за първи път и книгата за живота на Трифоновски - „Томата”.
Тя е първият биографичен труд за големия българин и художник, смятан за един от класиците на родната ни живопис от последната четвърт на ХХ в. До този момент информацията за Трифоновски е била разпиляна в различни издания на периодичния и специализирания печат. Книгата е необичайно представяне на неговата биография под формата на дневник от спомени и случки, написани от неговата съпруга - журналистката Светлана Трифоновска. Към нейните спомени естествено се вписват и разкази от критици, артисти, журналисти, писатели, приятели на художника. Така са обхванати периодите от вълнуващия живот на Тома Трифоновски, приличащ на  истински филм. Историята започва от времето, когато като дете, живеещо в приказното село Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция, бъдещият художник е пометен от кървавите събития с хилядите деца-бежанци от родното си място по време на Гражданската война в Гърция и попада в чудните замъци на Чехия. После в центъра на Будапеща и от там - в България, до момента на неговата смърт.

В основата на книгата е развитието на една любов - скандална, драматична, необичайна, такава, каквато може да се случи между един художник и момиче, по-младо от него с 26 години. Това е историята на едно духовно проглеждане, срещата с голямото изкуство и хората, които го създават. 

„Може би е неочаквано представяне на биографията. Но нали всъщност животът на един човек не са просто регистрирани цифри, а моментите на неговото израстване и промяна”, казва за книгата Светлана Трифоновска и обещава, че на страниците на изданието читателят ще открие непозната и необичайна гледна точка за артистичния живот от края на миналия век до почти наши дни в България, Париж, Кипър. За страстта на колекционерите, нестандартния свят на художниците, любовта, свободата, приятелството, болката и надеждата. На пръв поглед няма сюжетна линия, но материалите са подредени така, че следват и времева, и логична хронология на различните ситуации и събития.  

В книгата автори и герои са известни личности от българската действителност - колекционери като Боян Радев, Димитър Инджов, Светлин Русев, Иво Димитров, Светлана и Йордан Лечкови; става дума за художници като Йордан Кацамунски, Сули Сеферов, Атанас Яранов и още много други. Намират място и материали, написани от известни журналисти, критици и галеристи – Димитър  Грозданов, Дарин Камбов, Огнян Стефанов и мн. др.

Една от най-драматичните части в книгата е тази, посветена на децата-бежанци от Гражданската война в Гърция, едно от които е бил и Тома Трифоновски. Творбата съдържа разтърсващи и непубликувани досега факти за съдбата на тези деца, македонизацията на близо 30 хиляди българчета от Северна Гърция в детски домове в страните от бившия социалистически лагер. Автор на част от текстовете е Коста Влахов - пряк участник в тези събития. А фактите са подкрепени със снимков материал. Това прави книгата ценна и от историческа гледна точка. Изданието е илюстрирано с автентични рисунки на самия творец, има цветна секция с репродукции на негови картини и богат снимков материал от различни периоди на неговия живот. 


Автор:
МК
Публикация:
29.03.2017 г. 19:30
Посетено:
2660
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25376-retrospektivna-izlozhba-na-toma-trifonovski-v-galeriya-sredets