Изложби

"Форми на водата" в Арт галерия "Папийон"

Сборна изложба акварел, 30 март - 18 април 2017

"Форми на водата" в Арт галерия "Папийон"

◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Папийон"

представя

„Форми на водата“

Сборна изложба                                                        

Акварел

30.03.2017 г. – 18.04.2017 г.

В „Теория за формите“ Платон твърди, „че в нематериалните, абстрактни, но съществени форми (или идеи) се съдържа най-високият и най-фундаменталният вид реалност.“


В поредицата от традиционни сборни експозиции, които бележат календара на галерия "Папийон" от края на изминалата и началото на настоящата година, полагаме основите на нова традиция.

С настъпващата пролет и обновлението на живота арт галерия Le Papillon отдава почит на живописта, вдъхновена от водата, с акварелна сборна изложба на тема „Форми на водата“. Поддържайки любовта и интереса към акварела, участие в нея взимат 9 обичани български художници, с различен почерк, безпогрешно разпознаваеми от публиката в своята стилистика, този път обединени от изразните средства на акварела.

Целта ни е да създадем близост до душевността и естетиката на артиста, когато разгръщаме творчеството му, опознавайки неговите различни лица. В тази изложба усещаме медитативното спокойствие от най-новите пейзажи на Милко Божков, наслаждаваме се на хармонията на минимализма на Стоян Цанев, на застиналото движение в бонзаите на Пламен Монев, завладени сме от фигуралните композиции и плътността на цвета в творбите на Христо Йотов, от поетичните истории на Стоимен Стоилов, ще се докоснем до реалистичното усещане, пресъздадено в картините на Андриан Бекяров и Петя Тенева и ще сме под въздействието на пъстрата палитра на импресията на Долорес Дилова и Александър Телалим. Трансперантността на акварелната техника дава възможност на творческия порив, изразен в цвят, усещане за лекота и артистичност.

Водата е една от невероятните съзидателни стихии, които дават живот и бъдеще. А тогава, когато смесваме свободата на водата с енергията на цвета (основните елементи на акварела) можем не само да постигнем божествена хармония или да вдъхнем душа, но и да вдъхновим за обновление сетивата на зрителя. Акварелната техника има ярки последователи в България още от края на XIX век. Акварелът добива високо признание и популярност у нас с изкуството на Константин Щъркелов, на Николай Райнов, на Дечко Узунов, Васил Стоилов, Димитър Чорбаджийски–Чудомир, Владимир Димитров-Майстора и много други обичани художници. Тя дава възможност за многообразен емоционален израз на различните стилове и жанрове в тази трудна, макар изглеждаща за зрителя лесна за овладяване техника.

Автор:
арт галерия "Папийон"
Публикация:
29.03.2017 г. 18:56
Посетено:
844
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25369-formi-na-vodata-v-art-galeriya-papiyon