Изложби

Музейко откри нова изложба „Влечуги“, която за първи път представя живи екземпляри в Детския научен център

Тракийско херпетологично дружество гостува с най-богатата колекция от люспести животни в Югоизточна Европа

Музейко откри нова изложба „Влечуги“, която за първи път представя живи екземпляри в Детския научен център
Леопардов гекон. Снимка: Музейко


◊ СЪБИТИЕТО

Музейко откри нова изложба „Влечуги“, която за първи път представя живи екземпляри в Детския научен център

Тракийско херпетологично дружество гостува с изложба „Влечуги“, която представя в Детския научен център най-богатата колекция на люспести животни в Югоизточна Европа. Посетителите ще разгледат над 40 вида змии и гущери, ще разберат любопитни подробности за тях, ще имат възможност да ги докоснат и дори да се снимат заедно.

Влечуги от цял свят се събират в Музейко, за да представят на малки и големи интересни подробности за своя тайнствен живот. Един от рядко показваните видове влечуги в изложбата е скалната игуана, а сред отровните змии и гущери са: черна мамба от Африка; континентален тайпан от Югоизточна Австралия; гюрза, която е разпространена в Азия и Африка; индийска кобра албинос от Югоизтична Азия; аризонски отровен гущер, срещан в Югозападните чати на САЩ. Херпетолозите от Тракийско херпетологично дружество ще разкажат повече как тези и други видове отделят своята отрова, при какви ситуации може да бъде използван противозмийски серум и как точно се приготвя той.

Освен отровните екземпляри, посетителите ще могат да видят отблизо и дори да пипнат едни от най-дружелюбните влечуги: боа албинос, леопардов гекон, шипоопашат варан, воден дракон.

Някои от люспестите животни от изложба „Влечуги“ си имат собствени имена и често получават нови такива от най-големите им фенове. Черната мамба се казва Манчо, черноглавата кобра – Гошо, водният дракон – Шрек, а леопардовият гекон – Аватар. За тези, които не са любители на змиите и гущерите, изложбата е чудесен повод да представи влечугите по един по-интересен и симпатичен начин.

Детският научен център ще даде възможност на всички почитатели на рептилите да споделят свои снимки от изложбата или кадри с влечуги от личния си архив с хаштаг #ЛюспестиПриятели във Фейсбук страницата на Музейко и да спечелят награди.

Изложба „Влечуги“ е включена в цената за вход в Музейко и може да бъде разгледана всеки ден от вторник до неделя в рамките на периода 21 март – 18 юни 2017.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗЕЙКО

Музейко е най-големият детски научен център в Източна Европа. Създаден е през 2015 г. от фондация "Америка за България". Музейко обхваща интерактивно пространство от 3500 кв. м с над 130 образователни игри, посветени на различните науки, инженерството, екологията, комуникациите и изкуствата, и Учебен корпус, който предлага специализирани научни и творчески ателиета. Музейко осмисля по увлекателен и лесен начин връзката между децата и знанието чрез съвременно пространство и прогресивна методология в поднасянето на учебния материал.

http://muzeiko.bg

https://www.facebook.com/muzeikobulgaria  


Автор:
Музейко
Публикация:
27.03.2017 г. 17:06
Етикети:
изложбаМузейко
Тракийско херпетологично дружество
влечуги
Посетено:
1766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25355-muzeyko-otkri-nova-izlozhba-vlechugi-koyato-za-parvi-pat-predstavya-zhivi-ekzemplyari-v-detskiya-nauchen-tsentar