Изложби

"От Paris в Париж" - изложба на Иван Стратиев в галерия "Париж"

28 март - 15 април 2017

"От Paris в Париж" - изложба на Иван Стратиев в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж"

представя

Иван Стратиев

„От Paris в Париж“


живопис и други медии

28.03.2017 – 15.04.2017


На 28 март 2017 г. галерия „Париж“ ще представи за пръв път в своето пространство отдавна утвърдения и известен художник Иван Стратиев.

Изложбата „От Paris в Париж“ ще покаже творбите, които авторът е създал по време на пребиваването си в Париж чрез конкурса на СБХ - „Cite des Art”. В далечната 1991 г., Иван Стратиев е кандидатствал за пръв път, но тогавашната му творба „Голямото дърво“ се е сторила твърде „особена“ на част от журито и кандидатурата му е отхвърлена.

Двадесет и пет години по-късно, художникът кандидатства отново и през есента на 2016-та, той вече твори в ателиетата на СБХ в Cité Internationale des Arts, Париж, Франция.

В сегашната си изложба в галерия “Париж“ Иван Стратиев ще покаже на почитателите си и онази стара „неодобрена“ картина, към която е запазил особен сантимент. Така ще може отчасти да се проследи и пътя, който е изминал за това време творецът, развитието, което е претърпял, изобщо една ретроспекция, която винаги е любопитна и важна за всеки ценител на изкуството.

В Париж, Иван Стратиев изживява едни трескави два месеца на огромно желание да рисува и паралелно с това да поглъща необятното изобразително изкуство, с което градът прелива от емблематичните си музеи и галерии. Така се раждат пейзажи в стила на кубизма и импресионизма, изпълнени с най–различни техники – акварел, пастел, маслени и акрилни бои, та дори и рисунки с вино. Художникът пътува и до „Овер сюр Оаз“ - селцето, където са последните 70 дни от живота на Ван Гог. Разхождайки се по стъпките на известния творец, Стратиев успява да скицира, а по-късно и да завърши два великолепни пейзажа с акварел върху платно.

Разбира се, като една лека закачка с публиката са създадени и няколко обекта и колажи, които от една страна са намигване към Кристо - два опаковани френски вестника „Фигаро“, а от друга към поп-арта - биберон намерен на парижка улица и сложен в рамка.


Изложбата „От Paris в Париж“ има за цел да покаже едно по-различно лице на Иван Стратиев, освободено от очаквания, просто един художник, рисуващ всичко, което душата му е пожелала, вдъхновена от свободния парижки дух.

И за да е изцяло френски духа на откриването, посетителите с покани ще бъдат посрещнати с традиционното червено вино и класическите френски сирена.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 април, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.
Автор:
Надя Павлова
Публикация:
25.03.2017 г. 16:05
Посетено:
2298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25344-ot-paris-v-parizh-izlozhba-na-ivan-stratiev-v-galeriya-parizh