Изложби

Издателство „Хемусъ" и неговият стопанин

Документална изложба в Столична библиотека

Издателство „Хемусъ" и неговият стопанин

През 2017 година се навършват 85 години от създаването на Сдружението на книгоиздателите и книжарите с цел „да подпомага издаването и продажбата на добри и полезни прочитни книги и учебници“.

С цикъл документални изложби ще покажем дейността на най-големите издателства до 1947 г., поставили основата на съвременното ни книгоиздаване, както и личния принос на техните основатели.

Започваме с представяне на емблематичното издателство „Хемус", чиито съосновател е Христо Хаджиев. В продължение на близо три десетилетия то разгръща такава дейност, която съответства на мащабите на българската култура. Във фонда на Столична библиотека се пазят близо 300 заглавия, излезли с марката на издателството. Христо Хаджиев се налага като водеща фигура още в първите години от създаването на издателството, поел директорския пост през 1923 г. и останал на него неотлъчно в по-сетнешно съществуване на „Хемус".

От 22.03.2017 г. в Мраморното фоайе, партер, посетителите могат да разгледат в продължение на две седмици документалната изложба „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанин". Ще бъдат представени книги от фонда на библиотеката, издадени от „Хемусъ" в периода 1921-1947 г. Посетителите ще могат да се запознаят с личността на Христо Т. Хаджиев - един от основателите, редактор и дългогодишен директор на издателството, който пръв издава съчиненията на Христо Смирненски и Пенчо Славейков. Негова заслуга са и многотомните издания на Иван Вазов, П. К. Яворов, Алеко Константинов, Елин Пелин. Издава съчиненията на Иван Богоров, Добри Чинтулов, Г. С. Раковски, Петко Рачев Славейков, Любен Каравелов, Христо Ботев, всички по-значими творби на П. Ю. Тодоров, Мара Белчева, Александър Балабанов, Антон Страшимиров, Михаил Арнаудов и др.

Христо Хаджиев съдейства да бъдат преведени и издадени творбите на Аристофан, Аристотел, Омир, Л. Н. Толстой, Ф. М. Достоевски, А. С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов.

За да стабилизира позициите си на книжния пазар, издателството пуска поредици от книги, повечето пак за деца: „Детска радост”, „В царството на животните и растенията”, „Илюстрована малка библиотека”, „Евтина библиотека”, „Детски театър”, „Приказен свят”, „Любими книги”, „В царството на природата”, „Нашето минало”, „Историческа христоматия”, „Нашата родина”, „Географска библиотека”, „Веселушка”, „Децата от цял свят четат тези книги”, „Детски забави” и др. Списанията „Учителска практика", и „Златорог" (от 1930) също са издавани в „Хемус".

Веруюто на Христо Хаджиев е: „За мене няма автори твои-мои, има способни и неспособни", което е водещо и в политиката на издателството, освободена от политически и конюнктурни влияния, насочена към широка читателска публика, с главна цел да разшири културата на читателите си. Политика и цели, които съвпадат с тези на Столична библиотека.


Автор:
Столична библиотека
Публикация:
24.03.2017 г. 19:01
Етикети:
Посетено:
2295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25343-izdatelstvo-hemusa-i-negoviyat-stopanin