Изложби

Галерия "Астри" представя Ивайло Мирчев с "Конферанс - Кремиковци"

Изложба живопис, 21 март - 9 април 2017

Галерия "Астри" представя Ивайло Мирчев с "Конферанс - Кремиковци"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Астри" представя

Ивайло Мирчев с

Конферанс - Кремиковци

Живопис

21 март - 9 април 2017

Цикълът „Кремиковци“ съдържа 25 произведения в темпера, темпера и пепел върху хартия във формат 50/70 и още няколко индустриални кремиковски пейзажа с маслени бои на платно. В настоящата изложба ще бъдат показани и две платна, собственост на Софийска градска галерия и на Градската галерия  в Силистра.


"В летния следобед на миналата година изкачвам стълбите към ателието на Ивайло Мирчев.

Има нещо особено, изпълващо ме с респект, когато прекрачвам прага на ателие. Чувствам, че навлизам в незащитено пространство на нечия душа, че нещо значимо ще прелети, ще бъде споделено и то трябва да бъде доловено, да бъде съхранено. А когато си с професия галерист – споделено, когато му дойде времето.

Гледам последните платна на художника. Действат магнетично с шеметния си колорит, със светлината - слънчева или лунна, която се процежда между бързо движещите се облаци. Ураганният вятър превива клоните на кипарисите, светлината се променя с всяка секунда; четката като че ли се е движила със същата скорост върху платното и само финалните удари на шпаклата виртуозно спират времето и правят устойчив света.

Отпивам хладното розе на този аристократ с леви убеждения и разглеждам последния му каталог. 

Попадам на индустриални пейзажи и интериори от Кремиковци. Картините са правени преди повече от 30 години, но за мен са непознати. Знам, че са излагани преди време в галерия „Владимир Димитров-Майстора“, Кюстендил. Моля Ивайло да видя оригиналите. Рисувани  са там, на място, почти монохромни. Всички са в темперна техника върху хартия, като в някои от тях  е втривана кремиковската пепел. Пепел от бълващите (тогава) и несъществуващи (сега) доменни пещи на Кремиковци!

Тези картини не са като нищо, което съм виждала за Кремиковци в годините от моето детство.

Не са като нищо, което видях и по-късно.

Не са като нищо, с което олицетворявах(ме), въплъщавах(ме), символизирах(ме) Кремиковци.

Те са като репортаж от пъкъла. В тях са нагнетени обречеността, разрухата, безсмислието на изтичащото време. Минало. Настояще. Бъдеще.

В ателието е тихо. Тръгвам си. Имах среща с нещо значимо и трябва да го споделя.
 
За да се помни!"
 Вихра Пешева
 
 „... тези, първите (картини) бяха много диви, липсваше колорит, аз рисувах с много ограничена гама, по-скоро в черното и бялото. Условно казано, естествено имаше цвят, но цветът някак си беше вторична величина. Повече ме интересуваше формата и въздействието на експресията. Експресия и бунт срещу системата, макар че никога не съм бил дисидент. Бях дете на социализма и съм израснал, и дори продължавам да бъда с леви убеждения. Идеите ми са за справедливост и за друго устройство на света. Бунтът ми тогава беше по-скоро заради ограниченията, но той беше онзи младежки бунт, който всички, тогава трийсетинагодишни, споделяхме. Съпротивлявахме се срещу типигьозлъка, перфидния  деспотизъм и  невъзможността  да се изразяваш свободно. Нещата вече се бяха попроменили и въпреки всичко това не беше онази свобода, която си представях като социализъм с човешко лице. Рисувах мрачни подлези, индустриални интериори със запрашена атмосфера, нереална среда, в която човекът е потънал в прахоляк и мръсотия.”
Из интервю на Ивайло Мирчев за www.въпреки.com


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 в София. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1981 и ВИИИ „Никой Павлович“ в класа на акад. Светлин Русев. От 1983 е член на СБХ. През периода 2004-2011 е председател на СБХ. Автор е на много самостоятелни изложби в София, Варна, Созопол, Търговище, Базел, Есен, Вупертал, Виена, Братислава, Фондация Шрайнер, Бад Щебен, Германия и др. През 1985 г. е удостоен с наградата за пластични изкуства “Южна пролет”.

Лауреат е на голямата награда за Националната младежка изложба 1986 г. Той е 42-рият носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ - 2015 година. Понастоящем е професор в Художествената академия.



Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
22.03.2017 г. 14:21
Посетено:
1981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25320-galeriya-astri-predstavya-ivaylo-mirchev-s-konferans-kremikovtsi