Изложби

Vivacom Art Hall представя най-доброто от съвременната българска фотография

Изложбата събира знакови кадри с национална значимост в различни жанрове, показвайки разнообразието на родното фотографско изкуство

Vivacom Art Hall представя най-доброто от съвременната българска фотография
Фотография на Мартин Чичов


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 март (понеделник) от 19.00 ч. във VIVACOM Art Hall ще бъде открита изложбата „Съвременна българска фотография“ на фондация МУСИЗ, включваща работи на фотографи с българско гражданство, работещи у нас или извън страната през последните 15 години и запечатали знакови моменти от най-новата ни история.

Посетителите на най-популярната столична галерия за съвременно изкуство ще могат да видят снимки на 40 от най-добрите родни фотографи, сред които фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“, Мартин Чичов – носител на престижната наградата на Nikon за екшън снимката от средата на 90-те, отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България, Надежда Павлова – отличена с награда от Международния Олимпийски комитет за снимката ѝ от връх Тодорка, и много други.

Интересната изложба анонсира създаването и дарението на Дигитален архив на съвременната българска фотография, явяващ се естествено продължение на дейността на фондация МУСИЗ в усилията ѝ да опазва и развива културното наследство и многообразие в България. Дигиталната сбирка ще бъде използвана с цел съхраняване на произведенията, научна и образователна цел. Колекцията ще бъде дарена на Държавна агенция „Архиви“, където ще обогати и допълни масивите ѝ.

Критериите, по които са подбрани авторите, включени в Дигиталния архив, са изготвени с помощта на доказани капацитети в различните фотографски категории, за да се гарантира обективността и професионализма на процеса. Всички изображения са с национална значимост, висока естетическа стойност, покриват различни периоди от най-новата история на „прехода“, изобразяват обществени личности и събития от важни исторически моменти; били са публикувани в пресата, книги, арт каталози;  участвали са в конкурси, изложби и пр. 

Изложбата „Съвременна българска фотография“, реализирана с подкрепата на VIVACOM, Столична Община и Държавна агенция „Архиви“, ще може да бъде разгледана до 3 април във VIVACOM Art Hall на ул. „Ген. Гурко“ №4.



Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
17.03.2017 г. 17:32
Посетено:
1441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25297-vivacom-art-hall-predstavya-nay-dobroto-ot-savremennata-balgarska-fotografiya