Изложби

Паралелни стъпки, паралелни пространства. Пет години не стигат!

Ретроспективна изложба на образователната платформа за съвременно изкуство в галерия "Етюд"

Паралелни стъпки, паралелни пространства. Пет години не стигат!


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 март, сряда, от 18:30 часа галерия "Етюд" има удоволствието да ви покани на откриването на изложба по повод петата годишнина на Образователната платформа за съвременно изкуство "Паралелни стъпки, паралелни пространства", която Център за неформално образование и културна дейност "Алос" инициира и реализира.

В изложбата ще бъде показана фото и видео документация от някои от най-атрактивните, успешни и мащабни художествени инсталации, които Център "Алос" реализира в уъркшопи заедно с ученици от художествените училища в страната.

За тези пет години, в рамките на проекта, екипът на Център "Алос" успя да осъществи над 100 събития - уъркшопи, изложби, художествени акции и презентации, които помогнаха на стотици млади артисти да представят себе си и да разширят визията си за изкуството. През тези пет години екипът на център "Алос" разработи цялостна методическа система, предназначена да функционира в сферата на неформалното образование. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

"Паралелни стъпки, паралелни пространства"
(http://ps.alos.bg/) е културно-образователна инициатива, насочена към млади автори, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства, към преподаватели в средните и висшите художествени училища, към неправителствени организации и към свободни артисти. Проектът инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Главната му цел е да подпомогне специализираното художествено образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят.

Дейността на платформата е свързана с провеждане на обучения, презентации и изграждане на онлайн база данни, за запознаване с водещите тенденции в изкуството на ХХ век и с актуалните в момента художествени практики. Тя предлага достъпна и синтезирана информация за историята, теорията и методиката на преподаване на модерното и съвременното изкуство. Обучаващите се получават основна информация за съвременните механизми за реализация на изкуството, както и базова ориентация във функционирането на художествения контекст.

Изградената за целите на платформата методическа система има поле на приложение в неформалното образование и предлага теоретична и практическа подготовка в области като: лендарт, художествени инсталации, светлинно и кинетично изкуство, стрийтарт, интерактивно изкуство, дигитална фотография, видео арт, пърформанс, както и запознаване с принципите на функциониране на художествения контекст.

Ключовият момент, който предава значимост на проекта, далеч извън областта на художественото образование е търсената публична реализация на резултатите от всяко едно обучение. "Показването на онова, което са създали по време на уъркшопите - както пред техни връстници, така и пред хора, които са външни на обкръжението им, формира съвършено различна мотивация и отношение към работата по време на обученията. В същото време, те получават възможността да се запознаят "отвътре" с цялостния процес на създаване на художественото произведение – от момента на генериране на първоначална идея през извеждането на художествена концепция и работа със съответната художествена форма до показване пред публика. Крайният резултат е формирането на авторски нагласи и натрупване на достатъчно опит и компетенции за самостоятелни изяви на културната сцена", споделя д-р Добрин Атанасов, един от авторите на проекта.

Инициатор на образователната платформа "Паралелни стъпки, паралелни пространства" е Център за неформално образование и културна дейност "Алос" (http://alos.bg/). Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България".


• Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 12 април 2017.

Автор:
галерия "Етюд"
Публикация:
17.03.2017 г. 11:49
Етикети:
съвременно изкуствоЦентър АлосретроспективаизложбаГалерия Етюд
образователната платформа
Паралелни стъпки паралелни пространства
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25291-paralelni-stapki-paralelni-prostranstva-pet-godini-ne-stigat