Изложби

Галерия A&G Art Meeting представя Мартиан Табаков

Изложба живопис, 14 март - 31 март 2017

Галерия A&G Art Meeting представя Мартиан Табаков


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия A&G Art Meeting
представя

Мартиан Табаков

Живопис


14-31 март 2017

Галерия A&G Art Meeting, Варна, ул. ”Братя Шкорпил” 13

Изложбата се открива на 14.03.2017 г., вторник, от 18 часа, срещата с автора е в същия ден между 14 и 15 часа.
 

Няколко месеца след блестящата защита на своята магистратура в Националната художествена академия младият ученик на скулптора проф. Емил Попов показва в морския град умалена версия на „мощната”, според експерти, изложба в двора на бившите Царски конюшни в София, където има ателиета на Академията. Там неговите скулптури и рисувани композиции внушително се вписаха във външното пространство сред снега и полуразрушените сгради.

Поради спецификата на галерийното пространство, за Art Meeting Мартиан е подготвил по-малък формат работи на същата тема, впечатляваща интерпретация върху неговите „Идеални перспективи”: в горската стая на художника хората са в едно съвсем чисто пространство, лишени от всякакви предразсъдъци, всичко е в най-чистата му форма. Нещо, което в живота не съществува, но в изкуството може да се случи, защото то не е реплика, а един друг свят, „другият наш възможен живот”.

Какво ще видим в тази „стая без стени”?

Изрисувани дървени плоскости във формат А5, нещо като книги, които се отварят или малки иконостаси с вратичка и образ в тях. От едната страна са образите на хора в гората, от другата страна - самата гора на черен фон. Идеята за тези пана идва преди време на един пленер, когато авторът намира две изоставени черни дъски и много иска да създаде рисунки, които да стоят самостоятелно в пространството, да бъдат триизмерни.

Вторият елемент от експозицията са акварелите, върху които главните типажи в проекта - хората и дърветата, са изобразени поотделно.

Специален акцент в общата композиция ще е една от оригиналните скулптури в проекта, тя е в по-голям размер и е изработена в смесена техника: дърво, сътворено от клони, зебло, гипс и желязо, изрисувано отгоре. Според своя създател, „едно много агресивно дърво, което трябва да си извоюва пространство само”.

Творбите в тази изложба имат собствен размах, следвайки порива на автора към чистите пространства, сред хората и дърветата, отвъд преградите.

Два пъти досега галерия A&G Art Meeting е показвала творби на Мартиан Табаков пред варненската публика - веднъж в обща изложба на ученици на проф. Емил Попов, след това в съвместна изложба с Мартин Трифонов. Настоящата експозиция е първа самостоятелна изложба на младия автор в това художествено пространство. Галеристите Анна Халамян и Герхард Хорнман считат Мартиан Табаков за едно от специалните си открития.

Мартиан Табаков завършва скулптура в Националната художествена академия през 2017 година в класа на проф. Емил Попов. В момента е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” в София. Освен със скулптура и изобразително изкуство, се занимава и с музика.

Изложбата се открива на 14.03.2017 г., вторник, от 18 часа, срещата с автора е в същия ден между 14 и 15 часа.


• На следващия ден – 15 март, друг млад художник-илюстратор ще се срещне с варненската публика в галерия A&G Art Meeting. От 15 и от 18 часа талантливата Мила Янева ще представи “My First Treasure Hunt” или „По следите на моето първо съкровище” - книга-комикс, предназначена за деца. Тя е разказ без думи за усамотеното пътешествие на едно малко момче в търсене на съкровище, завещано от дядо му.

Съавторски проект на Артур Рошчин (пишещ) и Мила Янева (рисуваща).

 

Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
13.03.2017 г. 11:55
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25253-galeriya-a-g-art-meeting-predstavya-martian-tabakov