Изложби

"Ева и Лилит" - изложба в Акварелна галерия "Абсент"

Творби на Александър Телалим, Андриан Бекяров, Бояна Петкова, Калина Тонева, Кирил Божков, Красимир Колев, Крум Костов, Крум Радев, Мирослав Иванов и Селма Тодорова

"Ева и Лилит" - изложба в Акварелна галерия "Абсент"


◊ ПОКАНА

На 09.03.2017 година в акварелна галерия „Абсент“ ще бъде открита изложба подчинена на красотата на женското тяло, на многообразието на женската същност. Заглавието „Ева и Лилит“ е избрано неслучайно.

Голото женско тяло, с дълбоко присъщата му способност да излъчва чувствен порив, вълнува въображението и окото на  творците десетилетия наред. Нестабилността и дуализма с които е натоварен женския образ го превръщат в непреходна тема. Има редица примери както в митологично-религиозните текстове, така и в изкуството за тази стихийна и вълнуваща двойнственост. Ако направим кратка времева разходка би ни направило впечатление присъствието на два неизменни образа, образите на Ева и Лилит. Ева - добрата, мила и покорна половинка на Адам и Лилит - стихийния демон, отхвърлената и свободомислеща жена, сладострастния трепет в мъжките фантазии. Лилит и Ева са символ на раздвоената женственост, съставена от две невъзможни да се слеят нейни части: несломената от мъжкото властолюбие жена, и другата примирила сe с него в името на семейството и продължението на живота.

Жената е сложна по природа и вълнуваща. Образ от светлина и сенки. В един момент е първична и нетърпелива, силна и несломима, неподчиняваща се и покоряваща, стихийна и ирационална.  В друг момент е деликатна и любвеобилна, рационална и спокойна, интелигентна и последователна, пазеща домашното огнище и себеотричаща се. Тя е стихийна и изпепеляваща страст, буря изгаряща ума или спокоен пристан, бриз галещ сетивата, лек за разбитата душа.  Жената е сладката магия на човечеството. Тя говори чрез тялото си. Предава чувства и емоции и отправя предизвикателство към творците.

В нашата изложба предизвикателството приеха автори принадлежащи към различни поколения, всеки със свой стил и художествен почерк. Всеки уловил различна страна от тази безкрайна многоликост. Можете да се насладите на творбите на Александър Телалим, Андриан Бекяров, Бояна Петкова, Калина Тонева, Кирил Божков, Красимир Колев, Крум Костов, Крум Радев,  Мирослав Иванов и Селма Тодорова.

Откриване на изложбата „Ева и Лилит“ на 09.03.2017 година от 18.00 часа в Акварелна галерия „Абсент“, гр. София, ул. “Цар Самуил“ 37.

Заповядайте!


Автор:
Александра Узунска, Акварелна галерия "Абсент"
Публикация:
08.03.2017 г. 13:35
Посетено:
1473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25224-eva-i-lilit-izlozhba-v-akvarelna-galeriya-absent