Изложби

„Свет(л)oотражения” - ретроспективна изложба на Венцеслав Костов (1944-2006)

9 март - 2 април 2017, галерия "Credo Bonum"

„Свет(л)oотражения” - ретроспективна изложба на Венцеслав Костов (1944-2006)
Венцеслав Костов, Народния театър, 1997


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Credo Bonum” представя

„Свет(л)oотражения”

Ретроспективна изложба на Венцеслав Костов (1944-2006)


Откриване: 9 март 2017 г., четвъртък, 18:30 ч.
Изложбата ще продължи до 2 април 2017 г.

На 9 март галерия „Credo Bonum” ще представи изложбата „Свет(л)оотражения” - забележителното творчество на художника Венцеслав Костов (1944-2006). Откриването ще бъде в 18:30 ч. Изложбата ще може да бъде видяна до 2 април в галерията на ул. "Славянска" 2.

В началото на 90-те години на ХХ век една енигматична фигура се появява в света на българското съвременно изкуство. Венцеслав Костов, познат до този момент, като водещ промишлен дизайнер, започва да рисува отражения на сгради, директно върху земята, създавайки магическа илюзия за лекота и ефимерност. За около 10 години, до смъртта си през 2006 г., той кара 5 сгради, сред които тези на Народния театър и НДК да „полетят” над огледалния си образ. Подобно на ренесансов откривател, Костов създава илюзорни картини, използвайки законите на перспективата и оптиката.

В цитат от ръкопис, в който Венцеслав Костов коментира работите си, той казва: „Когато създавам огледални образи в ежедневна градска среда бих искал да предам усещането за пределна чистота. Опитвам да променя сградата или улицата, по която минаваме по начин, че илюзията за огледален свят да е пълна. Тази магическа картина се разпада, щом загубим интерес и се отместим. Линиите, от които е конструирана се деформират, образът се изражда в каламбур със законите на перспективата, сякаш го виждаме в кривото огледало на някакъв сън” (Руенов, Р., „В памет на Венцеслав Костов”, в. „39 грама”, бр. 20, 01-15.07.2006)

Истинско откритие са първите му „отражения” създадени през 1973 г. във Варшава, както и показването на едно място на идеи и обекти, показващи големия артистичен и концептуален потенциал на своя автор.  В същото време, в изложбата „Свет(л)оотражения”, организаторите си позволяват да направят и една следваща крачка, демонстрирайки на практика принципа на изграждане на огледалното изображение, създавайки такова в залата на изложбата.

Специално за настоящата ретроспективна изложбата в галерия "Credo Bonum", с помощта на неговото семейство в лицето на дъщеря му, изкуствоведката Яна Костова,  са показани всички проекти на Венцеслав Костов, а със съдействието на сина му, оператора Димитър Костов, специално за пространството на галерията е „отразена“ стълбата в залата.


Венцеслав Костов е роден през 1944 г. в Свищов. Учи промишлен дизайн в Художествената академия в София в края на 60-те години на ХХ в. Продължава образованието си в в Краков и завършва Художествената академия във Варшава през 1974 г. От 1973-74 г. са и първите му проекти – отражения, посрещнати с адмирации в полските артистични среди. Въпреки поканата да остане във Варшава и да стане асистент на своя преподавател Емил Чешляр, той избира да се прибере в България. Художествения климат на късния социализъм в България, не гледа с добро око на тези проекти. В тези години, професионалния му живот изцяло е посветен на работата в Института по промишлена естетика, оставяйки десетки дизайнерски разработки. Нещата се променят едва в началото на 90-те години, когато творчеството му се развива най-вече в артистичния контекст на фестивала „Процес – Пространство” в Балчик и Фестивала за пърформативни практики Sofia Underground. 

Изложбата „Свет(л)оотражения” е съпътствана от двуезичен каталог и кратък документален филм, с участието на водещи изкуствоведи и богат документален материал.

Изложбата „Свет(л)оотражения” е осъществена с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” на Столична община за 2017 г.

Специални благодарности бихме искали да изразим на Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, Националната художествена академия, Гьоте институт, София, както и на Емилия и Мила Петкови за музиката на композитора Божидар Петков и на фотографката Галина Йотова и оператора Димитър Костов за архивните кадри.



Автор:
Фондация Credo Bonum
Публикация:
06.03.2017 г. 19:04
Етикети:
ретроспективна изложбаизложбаГалерия Credo Bonum
Венцеслав Костов
Свет(л)оотражения
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25216-svet-l-ootrazheniya-retrospektivna-izlozhba-na-ventseslav-kostov-1944-2006