Изложби

Галерия "Възраждане" представя Емилия Арабаджиева

"Цветето" - изложба живопис, 7 март - 20 март 2017

Галерия "Възраждане" представя Емилия Арабаджиева


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 07.03.2016 г. от 18:00 ч. в галерия 'Възраждане' ще се открие изложба живопис „Цветето“ на Емилия Арабаджиева. На откриването ще представим и новият луксозен каталог на авторката. Изложбата ще продължи до 20.03.2017 г.

Емилия Арабаджиева – силата да поддържаш жив огъня в душата си

Емилия е неукротим дух, работохолик и... мечтател. Професионалист художник, работещ в няколко жанра - сценография, сценичен костюм, рисунка и живопис. Освен всичко това, тя вече години е директор на училището за сценични кадри, което училище успя, с присъщата си воля и силен характер, да превърне в национална гимназия.

Но на първо място Емилия Арабаджиева е художник. През целия си деятелен живот тя не е спряла да рисува, да прави изложби и да изненадва зрителите с различните живописни жанрове, изповядвани от нея.

Рисунките, които прави, са близки до театралния дух. Те са раздвижени, одухотворени, носят една емоционална наситеност и визуална красота. Изпълнени са сякаш на prima vista и създават илюзия за ангелска крилатост. Една елегантна строгост определя естетическата визия на голите фигури и създава пречки пред лошото въображение.

Пейзажите на авторката са с деликатната структура на преливащите се, един в друг, оттенъци на зеленото. Пейзажи от Средна гора, които сякаш са рисувани само през пролетта, когато великото зелено е в царствен разцвет, когато самата светлина е омагьосана да разкрива, да открива зеленото, по-зеленото, най-зеленото. Пейзажи на крехкото равновесие между въздуха и земята.

Серията натюрморти с цветя са подчинени на естетска семплост, много често зад тях се простира пейзажът. Цветята са класически поднесени и са оставени сами на себе си, за да  разкрият тайната на красотата си. Авторката ни ги поднася откровено опростено, за да не бъде техният чар нарушаван от излишни елементи. Едрият план определя и тяхната сила на емоционално внушение върху сетивата ни.

Емилия Арабаджиева – трудолюбивата пчела, която събира неуморно и скромно, в своя житейски кошер, меда на своите мечтания, въжделения, духовни потребности и обич.
Краси Алексиева, 2017 г.


◊ ПОВЕЧЕ

Творческата дейност на Емилия Арабаджиева започва още по време на следването в Националната художествена академия в София - работи в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.

При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ - Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др.

Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с реж. Елена Владова и „Ние врабчетата” на Радичков с реж. Камен Арсов.

От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н. О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин христов, Симеон Димитров и др.

Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София - „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров.

По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

От 1992/93 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.

Художник на документални филми  - „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира”, „Димум – античната митница на Мизия“ и др.

Има издадена книга „История на костюма”.

Творчески ръководител в различни проекти на територията на Пловдив и в страната -  „Дни на стария град”, открити сцени за Денят на детето, карнавалните шествия за Деня на хумора в Габрово, Открита сцена към „Сцена на кръстопът“ и др.

Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др.

През целият си творчески път работи и кавалетната живапис, дизайн на книгата Продължава работата си като сценограф. Последните проекти са в ДКТ Хасково с режисьора Леонард Капон.

Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.

Изложби:

· 3 международни квадриналета – Прага
· 4 национални изложби – сценография
· ежегодни участия в изложби на Дружеството на пловдивските художници
· участия в четири издания на Панаир на изкуствата – „Импресия”- Пловдив
· участие в българо-немски пленер „Графика” – Цьорниц, Германия – 2006 г. и „Рисунка голям формат” - Пловдив, България  - 2007 г.
· изложба рисунка голям формат в Брюксел, 2006 и 2007 г. – Белгия
· Групова изложба полиптих- "Кирилицата" – Брюксел 2008 г.
· Пленер на историческа тематика – Брацигово – 2010, 2011 г.
· Българо-немски пленер „От центъра към периферията и обратно“ – Пловдив 2015
· Изложба на участниците в българо-немски пленер „От центъра към периферията и обратно“ -  галерия „Резонанс“ 2015 г., с подкрепата на община Пловдив

 
Самостоятелни изложби:

· 1984 г. – Графична база - Пловдив
· 1989 г. – зала “Гладстон” 32 – Пловдив
· 1993 г. – галерия “Тимкомпакт” – Пловдив
· 1996 г. – галерия “Възраждане” – Пловдив
· 1998 г. – галерия “Дисонанс” – Пловдив
· 1998 г. – галерия “Възраждане” – Пловдив
· 2000 г. – галерия “Марково тепе” – Пловдив
· 2001 г. – галерия “Ромфея” – Пловдив
· 2003 г. – галерия “Саксония-Анхалт” - Пловдив
· 2004 г. – галерия  ЦУМ – София
· 2005 г. – галерия „Саксония-Анхалт” – Пловдив
· 2006 г. – галерия „Минерва” – София
· 2007 г. – галерия „Арт Спектър” – Пловдив
· 2009 г. – галерия „Тракарт” – Пловдив
· 2010 г. – галерия „Ромфея” – Пловдив
· 2012 г. – Градска художествена галерия  - Пловдив 
· 2012 г. – Галерия „Дяков” – Пловдив
· 2014 г. – Културен център „Бялата къща” – Пловдив
· 2015 г. – Галерия „Възраждане“ – Пловдив
· 2016 г. – Пловдивски културен институт

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
01.03.2017 г. 16:16
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25198-galeriya-vazrazhdane-predstavya-emiliya-arabadzhieva