Изложби

Арт галерия Le Papillon представя „Резонанс / Resonance“ - изложба бижута

Сборна бижутерска изложба, 28 февруари – 29 март 2017 г.

Арт галерия Le Papillon  представя „Резонанс / Resonance“ - изложба бижута

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon Ви кани от 28 февруари до 29 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12, Варна, съвместно да изследваме закона на Резонанса / Resonance. Да анализираме наблюденията как бижутата, като резонатор на мислите и чувствата на автора влияят на зрителя / притежателя им. Как всеки творец резонира и е подвластен на енергията и вибрациите на заобикалящата среда и създава обекти с похватите и изразните средства на бижутерията.

През изминалите 6 сборни бижутерски изложби анализирахме, проектирахме и реално изпълнихме „гравитиращи обекти“, съзерцавахме бижута, олицетворяващи „огънати пространства“, направихме идейно-образно проучване върху взаимодействията обект-зрител, достигнахме постижения по правилата на „земеделието” и подготвихме възприятията на зрителите за новите обекти - бижута.

Задачата, поставена пред авторите тази година е да сътворят бижута, предизвикващи РЕЗОНАНС / RESONANCE върху естетическите вкусове на вече жадната за нови идеи публика. Замисълът е чрез средствата на бижутерията и следвайки закона на резонанса да бъде привлечен широк спектър от публика влияеща се от идеите на авторите. Да се провери дали енергията на мисълта на твореца, притворена в обект - бижу въздейства, променя зрителя или всеки ценител намира своето бижу, с чиято помощ увеличава своето резонантно влияние върху заобикалящата го среда?

Резонанс на езика на физиката е явление, което настъпва при изравняване на честотата на външната сила с честотата на собствените трептения. Зaĸoнът зa peзoнaнca e зaĸoн зa пpeнoc нa eнepгия, тъй ĸaтo вcяĸa вибpaция пpeнacя дeйcтвaщaтa в нeя eнepгия въpxy вcяĸo тялo cъc cъщaтa чecтoтa нa вибpиpaнe. Мисли, чувства, хора, тела c eднaĸвa нacтpoйĸa зacилвaт взaимнo coбcтвeнaтa cи вибpaция и пo тoзи нaчин увеличават cвoятa eднaĸвa пo cъщнocттa cи eнepгия. Но вceĸи чoвeĸ мoжe дa възпpиeмe винaги caмo тeзи oблacти нa дeйcтвитeлнocттa, c ĸoитo e cпocoбeн дa влeзe в peзoнaнc. Taĸa пpивличaмe ĸъм ceбe cи xopa cъc cxoднa нa нaшaтa нaглaca, ĸaĸтo и нашето съзнание привлича cъoтвeтнитe житeйcĸи oбcтoятeлcтвa и cъбития. Чрез материализирането на идеи и чувства в бижута активираме резонансно повече ценители на изкуството, на дизайна, на естетическата форма и посланията на творческия потенциал.

В тази връзка обектите - бижута, вдъхновени от въображението, създадени с техниката, познанията и уменията на твореца, ще бъдат средството, с което ще проверим физическите закони на природата. А може наблюденията ни върху взаимно въздействащите се тела и обекти да ни доведат до нови изводи и теории?

Нека видим как резонират вълните на творчеството в зрителите; как бижутерията развива човешкото умение да усеща красота и хармония; дали откривате вашите резониращи обекти:

• Обекти, резониращи лична мисловна информация
Обекти, резониращи послания от древността
Обекти, предаващи информацията за усещане на късмет и успех
Обекти, подсилващи усещането за удобство и уют
• Футуристични обекти от материали на бъдещето, носещи резонанса на вълните от далечни галактики
Обекти – амулети, които поради естеството си създават взаимно притегателни сили
Минималистични обекти, но със силен резонанс
Обемисти обекти – натоварени с маса и информация и с това си свойство имат силен осезаем резонанс, привличащ човешката внимание
Обекти – богати на цвят, мирис и създаващи нови усещания

Дали ще намерим себе си, детайли от нашата реалност или създаденото с любов бижу ще ни приобщи към едно ново за нас измерение? Всеки зрител ще направи своя личен избор, щом позволи сетивата му да се докоснат и усетят стила, вижданията и мечтите на тазгодишните участници в сборната бижутерска изложба. Повечето от накитите в експозицията са изработени от сребро 925, 950, злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни, емайл, ръчно лят кристал, високотемпературен порцелан, кожа, текстил, дърво и др. Без ограничения в големината, разнообразие от форми и декоративни решения, широка гама от материали, концептуални цели и перфектна изработка, едни от най-известните дизайнери, художници – бижутери ще ни представят творчеството си.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Участниците в Резонанс / Resonance тази година са 33-ма носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Това са:

Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Антоанета Рамджулска, Арменак Тертерян,  Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Велислава Божинова,  Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Радоев, Грагат Айрапетян – Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Димитър Петров, Евгения Цанкова, Елена Кафеджийска, Иван Настев, Иво Борисов, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Мира Джамбазка, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Станислав Корчев, Теодор Лулчев, Цветелина Алексиева. Почетно участие на Иван Георгиев.

Какво споделят някой от участниците към настоящия момент:

Владимир Радоев

За автора на бижуто не е важно то да бъде посрещнато със съгласие или в  унисон с неговите мисли. Важното е, да ви оставя с резонанса на това, което вие самите почувствате и помислите в отговор. А изделието ще има дълбок резонанс, само ако енергията, която може да генерира е била вложена в създаването му. Kомбинация от различни състояния на материята, геометрия, магнетизъм, активни въртеливи движения – това е вложеното в тази колекция от бижута, целяща да отключи тайните на преобразуването на универсалната енергия и на създаването на нови чувства и мисли.

 Даниела Андреевска

"Music in the soul, can be heard by the universe" (Цялата вселена може да чуе музиката на душата. Лао Дзъ)

Камъните говорят и аз ги чувам. Накитите, които изработвам, носят отпечатъка на много животи, на различни цивилизации. Амулети създадени от ръката на шаманка.

Даниела Радоева

Домът е като паяжина,  която трепти от срещи и докосване. Паякът на времето подръпва нишките; причуват се думи и смехове.

Елена Кафеджийска 

Всичко в изкуството е подчинено на закона на резонанса.

Такава е природата на енергията – изравняване на честотата на външните сили с честотата на собствените трептения на твореца, които могат да предават енергията на мисълта, на чувствата, на духовността. С моите бижута се опитвам да се доближа до вселенския резонанс. Претворих резонанса на водата, пречупен през собствените ми трептения и вълнения. Водата, която е символ на живот, която помни и усеща нашите чувства и емоции. Водата, която има три състояния - твърдо, течно и газообразно, така както творбата на художника съдържа три компонента – идея, воля и сила на въздействие.

Николай Сърдъмов

In the Mood for Love

Природата е тази, която гради мостове между циклите в живота ни. Ако се сприятелиш с нея, можеш да й довериш любовта си, преклонението си, привързаността си, приятелството си. Готов си да признаеш зависимостта си от нейната красота, от силата й да се преражда. Познанието към теб самия, неминуемо минава през общуването ти с нея. Респектът ти към способността й да държи в хармония силите на съзиданието и силите на разрушението, на  перфектната геометрия и хаоса, винаги помага да oпознаеш света на другите.

Обектите на In the Mood for Love са вдъхновени от природата, символи на вярата и надеждата в съзиданието. Култ към добротата. Споделена мъдрост. Те са завръщане към детството, когато откривахме първите “тотеми”, “съкровища” и “трофеи” в градината на задния двор.

Ралица Дековска

Кратката разходка сред природата може да разкрие красотата на явлението резонанс - трептенето на клонките под напора на променливия повей, листата, капещи в спокойното езеро, предизвикващи вълни с близки честоти.

Тази колекция е инспирирана от природните форми, от чистотата и невинността им.

Целта на представените обекти-бижута, е да въздейства, резонирайки интереса на зрителя.

Севдалина Иванова

Уловен от примката на светлината, танцуващият трепет на нашите желания ефирно протяга ръце към мечтаното, преди напитката на живота в чашата на копнежа да прелее! Красивото носи радост завинаги!

 


Автор:
Арт галерия „Папийон“
Публикация:
27.02.2017 г. 10:10
Посетено:
1408
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25185-art-galeriya-le-papillon-predstavya-rezonans-resonance-izlozhba-bizhuta