Изложби

"Последен репортаж" - изложба на Камен Старчев

28 февруари – 26 март 2017, Софийска градска художествена галерия

"Последен репортаж" - изложба на Камен Старчев
Камен Старчев. "Земна светлина", 120 х 180 см


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

Камен Старчев

Последен репортаж

28 февруари – 26 март 2017

Вернисаж: 28 февруари, вторник, 18.00-20.00 часа

Камен Старчев е сред най-активните съвременни български художници. Той притежава ярък индивидуален почерк и разпознаваем стил, в който модерните технически средства са подчинени на интелигентно, естетско и философско осмисляне на действителността. 

Композициите на Камен Старчев провокират и привличат с неочаквани и въздействащи решения - изчистени от клишета, те са изящен образ на реалността отвъд нейните визуални и смислови граници. В тях мигът, непосредствено предхождащ връхлитането, мистично се слива с безкрайността на момента когато вече нищо не съществува.

Проектът „ПОСЛЕДЕН РЕПОРТАЖ” е структуриран около представата за случващото се, като със средствата на изображението интерпретира усещането за завършек, окончателност, необратимост. Изложбата включва три взаимно преплитащи се цикъла, които от различни гледни точки допълват и развиват основната линия:

Серията „Тялото на Орфей” припомня легендата за последните дни на певеца като хипотетичен символ на края на цивилизациите.

Цикълът „Земна светлина” е замислен като своеобразен реквием, съчетавайки абстрактна образност с разпознаваеми детайли от реалността.

Цикълът „Наблюдение” прибавя поредица от изображения, представящи определена логическа последователност и причинно-следствени връзки.

Всички произведения, включени в експозицията, са векторни графики - дигитален пигментен печат върху хартия, с преобладаващо големи формати, създадени в периода 2014-2017 година.


◊ ЗА АВТОРА

Камен Старчев е роден през 1971 в София. През 1990 г. завършва Средното специално художествено училище за изящни изкуства "Акад. И. Петров" - София. През 1997 г. завършва Скулптура в Националната художествена академия – София.

Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на престижни награди, сред които: Gaudenz B. Ruf Award - 2013, Гран При на VIІ Международно триенале на графичните изкуства  - София, 2014 и др.



Автор:
СГХГ
Публикация:
26.02.2017 г. 17:44
Посетено:
1352
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25179-posleden-reportazh-izlozhba-na-kamen-starchev