Изложби

„Отдаденост” - изложба, посветена на Пенка Касабова (1901-2000 г.)

Изложба от архивни снимки и текстове в Музей „Борис Христов”

„Отдаденост” - изложба, посветена на Пенка Касабова (1901-2000 г.)
Борис Христов и Пенка Касабова


◊ ПОКАНА

Музеят „Борис Христов” ви кани на
откриването на
изложбата „Отдаденост”, посветена на Пенка Касабова (1901-2000 г.)


Архивните фотографии и автобиографичните текстове разказват за Пенка Касабова - голямата любов на Борис Христов и новаторка в създаването на  детски градини в България.

Откриване - 1 март, сряда, 18.00 часа
Музей „Борис Христов”,  ул. „”Цар  Самуил” № 43

Със специалното участие на лауреатите на международни конкурси Мариана Цветкова - сопран, Божидар Божкилов - бас, пианистката доц. Боряна Ламбрева и актрисата Меглена Караламбова


Пенка Касабова
(12 август 1901 г. - 12 септември 2000 г.)
   
„Ръката, която люлее люлката, управлява света“ – тази мисъл, често изричана от нейната преподавателка Елисавета Кларк, вдъхновява Пенка Касабова да укрепва връзката дете – родител – учител – общност – държава. 
     
През 1928 г. става бакалавър по педагогика в National College оf Education, Chicago Kindergarten College – Еванстън. Образованието и натрупаният опит са в основата на провежданото от нея обучение на педагози и на деца чрез адаптирани за българската среда модели. Всяка работа, с която се заема, прераства в мисия на благородството и в духовно пространство за изграждане на личности.
   
Била е неразбирана, имало е призиви „да се изкорени касабовщината“. Но е била и обичана, и удостоявана с най-високи български отличия. Търпеливо, като „педагог на педагозите“, отглежда „кошер“ от последователи, които  пренасят през времето  любовта към изкуството да се изгражда Човек.
   
Сред талантите, на които тя оказва огромно влияние е юристът и бъдещ велик оперен артист Борис Христов (1914-1993). Пенка Касабова е неговата голяма любов. Тя го въвежда в своя интелектуален кръг, с обаянието и настоятелността си стимулира неговото развитие като певец с широки интереси към всички изкуства.
   
Саможертвено, със съзнанието, че се обрича на самота, Пенка Касабова поощрява Борис Христов да замине, за да се учи и да осъществява творческите си мечти в Италия.
   
А самата тя, до 92-годишната си възраст, продължава да води дневник – мозайка от описания на срещи, отбелязване на триумфи, разсъждения и обобщения за таланта. Дневникът - невъзможно съчетание от сдържаност, възторг и терзание - под заглавие „Любов и талант“, излиза по волята на неговата авторка след спазената етика на дистанцията във времето. Това е едно от най-пълните и достоверни свидетелства за творческия и житейски път на Борис Христов.

Изложбата от архивни снимки и текстове се опира на затрогващия разказ на педагожката – отдадена на децата, и жената – всеотдайна в любовта.


* * *

Проектът е осъществен с подкрепата на Министерството на културата.

Автор:
Елена Драгостинова, Директор на Музей „Борис Христов”
Публикация:
25.02.2017 г. 14:24
Посетено:
2614
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25178-otdadenost-izlozhba-posvetena-na-penka-kasabova-1901-2000-g