Изложби

Изложба живопис в галерия "L’Union de Paris"

Избрани произведения от колекцията на галерията, 28 февруари - 28 март 2017

Изложба живопис в галерия "L’Union de Paris"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложба живопис
Избрани произведения от колекцията на галерия „L’Union de Paris“

От 28 февруари в залата на галерия „L’Union de Paris“ ще бъде представена част от богата колекция на галерията, събирана през годините.

Акцент в изложбата са творбите на трима знакови за развитието на съвременното изкуство автори – Генко Генков (1923-2006), Георги Божилов-Слона (1935-2001) и Димитър Буюклийски (1943), които често пъти са представяни заедно не само заради тяхната поколенческа близост, а най-вече поради общите творчески възгледи, които притежават по отношение на живописта.

Имената им се свързват с процесите на модернизиране на българската живопис от последните десетилетия на предходното столетие, които се зараждат като опозиция на властващия тогава политически режим, оказал силно влияние върху развитието на изкуството в България. В този период на вече разпадащия се тоталитарен режим изкуството у нас се характеризира с разнообразни и разнородни проявления. Това най-видимо се наблюдава в полето на живописта, в което се появяват неоекспресионизма, абстракционизма, поп-арта, концептуализма, неконвенционалните форми на изкуство и прочие. Тази тенденция от една страна е насочена срещу статуквото в художествения живот, а от друга изразява желанието да се разрушат чисто закостенелите разбирания за ролята на сюжета и ролята на разказа в картината. В тази посока на „десакрализиране“ на образността в тоталитарното изкуство творчеството на редица български живописци поставя началото на модерното, или по-точно постмодерното, изкуство у нас. С акцентирането върху точно тези трима автори публиката може да се запознае с някои от различните тенденции, развили се в класическата живопис от края на предходното столетие –  абстракционизъм (Георги Божилов-Слона), неоекспресионизъм (Генко Генков) и  кубизъм (Димитър Буюклийски).

Изложбата може да бъде посетена до 28 март 2017.

Галерия „L’Union de Paris“ - Пловдив, ул. "Отец Паисий" 5



Автор:
Галерия „L’Union de Paris“
Публикация:
24.02.2017 г. 14:15
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25167-izlozhba-zhivopis-v-galeriya-l-union-de-paris