Изложби

Борис Резов - Ретроспектива в галерия "Етюд"

28 февруари - 20 март 2017

Борис Резов - Ретроспектива в галерия "Етюд"


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 февруари, вторник, от 18:00 часа галерия “Етюд” има удоволствието да ви покани на откриването на изложба на Борис Резов - един интересен художник с много богата история.

"Борис Резов е непознат автор за софийската артистична сцена. Откакто се помни, живее в родния Пазарджик и излага свои творби предимно там. Верен на местната публика, обича да я учудва и радва, продължавайки да рисува полусляп. Тази изложба е първата му изява в столицата, когато е вече на 87.

Да направи изложба в град София за него е мечта още от 60-те години. Тогава попада в  приятелския кръг около големия художник Димитър Казаков-Нерон, графùкa Панчо Панев и скулпторa Аспарух Славков. Димитър Казаков и Борис Резов стават близки. Тази среща се отразява в творчеството  на самоукия, но талантлив художник, който често обича да казва: „Моята академия е Димитър Казаков-Нерон. Преди него работех по-реалистично, без хъс, но владеех натурата много добре. Нерон промени възгледа ми за изкуството. Започнах да експериментирам повече и да създавам нови форми“. По това време се запознава с Аксиния Джурова и задочно с Жан-Мари Дро. Изкуствоведката Аксиния Джурова е голяма почитателка на изкуството на Нерон. Тя го открива за публиката и пише книгата „Митът Димитър Казаков-Нерон“, а културологът Жан-Мари Дро, организира изложба на Казаков в Париж и прави филм за него „Чародеецът Нерон“. И двамата харесват изкуството на Борис Резов, но той няма късмета на Нерон.

След ползотворните години на сътрудничество между двамата, пазарджишкият художник променя почерка си. Реториката на модернизма неустоимо го привлича и той става негов верен адепт до днес. Смятан за упадъчен в тогава все още социалистическа България, пътищата му към изложбените салони се затварят. Той е отхвърлен и се превръща в маргинален автор. От 1972-ра година твори далече от актуалния художествен живот. Първата изложба, която прави, е през 1979 г. в залата на представителството на СБХ  в Пазарджик. В средата на 80-те е първата му изложба в „Клуб на дейците на културата“ в града, където започва  да излага свои произведения. Тогава се запознава с изкуствоведката Диана Попова, която днес е част от екипа на Института за съвременно изкуство в София и радиоводеща на предаването „Музей в ефира“ по БНР. Няколко пъти го посещава в града и открива една от изложбите му. Борис Резов излага свои творби в Градската художествена галерия в Пазарджик чак в средата на 90-те. Тогава е големият му пробив, прехвърлил 65 години. Не използва интернет, рядко гледа телевизия и слуша радио. Живее в свой свят. Не обича авторитетите и страни от тях. Предпочита да работи с млади, неутвърдени имена, които чувства близки по дух."
Ани Стойкова

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Борис Петров Резов е роден през 1929 г. в град Пазарджик. Завършва Първа мъжка гимназия (сега гимназия „Иван Аксаков“). Той е един от съоснователите на местното дружество на художниците през 1956 г., което до 1989 г. съществува като представителство на СБХ в Пазарджик. Работи в областта на живописта, графиката, рисунката и пластиката. Основни техники, които използва са латекс, молив, химикал, туш-перо, темпера, акварел и глина. Последовател е на уроците на модернизма, експериментира в стилове като постимпресионизъм, неоекспресионизъм, футуризъм, кубизъм и абстракция. 

Изложби – художникът има 15 самостоятелни изложби:
. 1979 г. – Живопис – изложба, 
. 1985 г. – Рисунка – Клуб на дейците на културата, 
. 1987 г. – Живопис – Клуб на дейците на културата, 
. 1988 г. – Живопис „Цветя“ – Клуб на дейците на културата, 
. 1994 г. – Живопис – юбилейна изложба, 
. 1989 г. – Живопис – изложба, 
. 1999 г. – Живопис – изложба, 
. 2004 г. - Живопис – юбилейна изложба, 
. 2007 г. – Живопис – изложба „Тревога за човека“, 
. 2009 г. – Живопис – изложба, 
. 2011 г. – Живопис – изложба, 
. 2014 г. – Изложба „Живопис“ в ХГ „Станислав Доспевски“ по повод 85 години от рождението на автора, 
. 2015 г. – Изложба в художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“ град Пещера, 
. 2015 г. – „Рисунка от 1985“ Пловдив – Пловдивски културен институт, 
. 2016 г. – Изложба „Рисунка от 1985“ в галерия „Георги Машев“ Пазарджик.

Награди: 
. 1969 г. – Голямата награда за живопис на ДПХ, 
. 1994 г. – Награден с почетен знак на града, 
. 2000 г. – Награда за живопис на ДПХ, 
. 2005 г. – Награда за живопис на ДПХ, 
. 2006 г. – Награден с плакет – почетен знак на града, 
. 2010 г. – Награда „Георги Машев“ на ДПХ, 
. 2012 г. – Първа награда за живопис от ДПХ, 
. 2014 г. – Диплом за най-добро представяне и награда от колегите – ДПХ, 
. 2015 г. – „Специална награда от редакцията“ на вестник „Пазарджишка Марица“, 
. 2016 г. – Награда за принос в образованието и културата в Община Пазарджик, раздел „Изобразително изкуство“, 
. 2016 г. - Грамота и премия от Община Пазарджик за цялостно творчество, годишна изложба на ДПХ, 
два пъти носител на Почетен знак на галерия „Станислав Доспевски“ (през 2009 г. Борис Резов дарява на галерията рисунки на Димитър Казаков-Нерон).

Произведения на Борис Резов присъстват в частни колекции в България и чужбина. Художествена галерия „Станислав Доспевски“ Пазарджик притежава над 120 творби на художника в различни раздели на основния фонд – живопис, скулптура, графика и рисунка.

Изложбата се осъществява с подкрепата на фирма Fadata.

"Борис Резов - Ретроспектива" ще може да бъде видяна в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 20 март 2017.

Автор:
Ани Стойкова
Публикация:
20.02.2017 г. 19:19
Посетено:
1604
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25142-boris-rezov-retrospektiva-v-galeriya-etyud