Изложби

Юбилейна изложба графика на Димо Миланов в Арт галерия "Ларго", Варна

17 февруари – 9 март 2017 г.

Юбилейна изложба графика на Димо Миланов в Арт галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Ларго” представя

Димо Миланов

Юбилейна изложба графика

17 февруари – 09 март 2017 г.


На 17 февруари 2017 г. известният варненски художник Димо Миланов ще отбележи своя петдесетгодишен юбилей с изложба графика в Арт Галерия „Ларго”. Вернисажът е от 14:00 до 18:00 часа в галерията на ул. „Хан Крум” № 8. Експозицията представя над 25 години работа и творчески търсения. Ценителите на графиката ще видят отдавна непоказвани офорти от първите изложби на Димо и първите му участия в международни конкурси, както и най-новите му литографии от циклите „Рибопер“ и „Биомеханична единица“.

Популярният и обичан варненец е познат и с работата си като графичен дизайнер, илюстратор на поезия, на детски книжки и на фентъзи книги, участник в създаването на първия български фентъзи 3D филм, като музикант и дори композитор на някои от парчетата на клубните формации, в които е свирил.

За Димо има един много интересен феномен - част от почитателите му го познават като художник на фантастични сюжети - оракули, рицари, фентъзи герои, странни или страшни създания, изплували от дълбините на подсъзнанието или населяващи подводния или подземния свят. Друга част от ценителите му го познават като автор на нежни и поетични женски образи, красиви и тайнствени русалки, морски нимфи, населяващи неговите литографии и екслибриси в последните няколко години. Две съвсем различни лица на един и същи художник. Но в това няма нищо чудно - богатото въображение на автора и запазената детска чистота водят до фентъзи сюжетите и героите в офортите му „Иновации“, „Западен Оракул“, „Ключът“, „Портата“ и др. От друга страна, както всеки артист, и той не може да устои на изкушението да рисува своята муза отново и отново, създавайки невероятно нежни, фини и изящни женски образи в прекрасните малки екслибриси „Портрет“, „Време“, „Морски богове“, в най - новите му литографии “Рибопер II“ и „Рибопер III“.

И ако продължим да разнищваме душата на художника, не може да не ни направи впечатление обсебеността на Димо от водата. Дали защото е роден край морето или защото е зодия „Водолей“, но поне половината от творбите му са с „водни“ сюжети. Цикъла „От водата“, „Нещо във водата“, „И нощем има нещо във водата“, „Лодка“, „Улмо – Бог на водите“, екслибрисите, посветени на варненските художници Петьо Маринов и Милен Маринов – всички тези творби носят стихията на вълните и магията на морските дълбини, населяват ги риби и миди, морски богове и водни нимфи. Поезията на водната шир е изразена в  литографиите на Миланов (особено в последните години), тайнствената й природа пък, понякога съчетана с мрачни подводни създания, великолепно е изразил чрез техническите похвати на офорта и акватинтата (в творческия период на Димо от първото десетилетие на XX век). И така, разплитайки морските му сюжети, „слушайки“ мелодиите в творбите му, съчетание от джаз импровизации, фюжън елементи и рок изкушения, мечтаейки заедно с него за нежните и ефирни музи, ние откриваме богатите възможности на различните графични техники, които Димо Миланов с лекота използва в работата си.

Не на последно място ще отбележим, че варненецът, сякаш за да затвърди окончателно впечатлението, че никакви предизвикателства не могат да обезкуражат един творец, в последните творби, излезли от ателието му, се впуска в сферите на полуабстрактните импровизации, започвайки нов цикъл голямо-форматни литографии - „Биомеханична единица“.

И докато офортите му от предишни творчески периоди са с богата сюжетност, сложна композиция, много наситени с детайли, което се предполага и от възможностите на самата техника, тук, в новите му литографии, ще открием един различен, променящ се творец. Изчистени композиции, философски сюжети, елегантен рисунък и много, много въздух и лекота – един нов Димо Миланов, който ни дава сигнал, че „юбилейната“ му възраст за него е просто едно ново начало!

За творчеството на Димо Миланов известният изкуствовед Румен Серафимов казва: „Виртуозната линия на безпогрешен рисувач, сложните и богати на пространствени планове композиции, прецизното вглеждане в миниатюрните детайли и овладяното изграждане на една пренаситена с образи и знаци графична структура показват ясно художническия дар на Димо Миланов. Неговото артистично мислене и изразяване се приобщават към един силен линеарен стил и символистична образност, които имат велика традиция в изкуството - от Албрехт Дюрер и Матиас Грюневалд до Албин Бруновски и Хосе Ернандес."      

Не пропускайте юбилейната изложба графика на варненеца Димо Миланов. Вернисажът е на 17 февруари от 14:00 до 18:00 часа, а изложбата продължава до 09 март. Повече снимки на творбите на автора вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димо Миланов е роден на 17 февруари 1967 г. във Варна. Завършва Специално художествено училище за промишлени форми и дизайн със специалност „Изящни изкуства” в Казанлък през 1986 г. Работи в областта на графиката, илюстрацията и оформлението на книгата, детската илюстрация, графичния дизайн. Димо Миланов има осем самостоятелни изложби и над двадесет участия в престижни международни изложби, биеналета на графиката и конкурси, където печели различни награди: Награда на организаторите на Международен екслибрис конкурс „Вино и грозде", Сремски Карловци, Сърбия (2013), Награда „Отличен Екслибрис“ на Международното Екслибрис и Мини-принт Биенале, Гуанджоу, Китай (2014), Почетна грамота на XI Международен графичен конкурс за Екслибрис, Гливице, Полша (2016). Негови графики и рисунки са притежание на принц Чарлз, Симеон ІІ Сакскобурготски, галерии и частни лица в България, Испания, Япония, Великобритания, САЩ, Румъния, Турция, Русия, Германия, Австрия, Австралия, Холандия, Белгия и Китай. Димо Миланов е съосновател и член на Журито на първото и второто издание на Международен екслибрис конкурс Варна. Живее и работи във Варна.

                                                            

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
16.02.2017 г. 12:04
Посетено:
1483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25122-yubileyna-izlozhba-grafika-na-dimo-milanov-v-art-galeriya-largo-varna