Изложби

Vivacom Art Hall представя "Posthuman" на Филип Попов

Дигиталните графики на известния художник разглеждат темата за антиутопията и свръхинтереса към технологиите

Vivacom Art Hall представя "Posthuman" на Филип Попов


◊ СЪБИТИЕТО

От 9 февруари до 4 март 2017 VIVACOM Art Hall представя оригиналната експозиция „posthuman/ след човешкото…“ на художника Филип Попов. Гостите на най-популярната столична галерия за съвременно изкуство ще могат за пръв път да видят уникални 3D графики от емблематичната серия и още над 40 експоната, отпечатани със специални архивни мастила.

Изложбата представя творби на Филип Попов, създадени в периода 2013-2017 г., провокирани от въпроса дали технологиите и стремежът към техническо съвършенство карат хората да забравят за духа. Наситените цветове носят парадоксално отчуждение и ни превеждат през йерархичния абсурд на едно свръхдигитализирано общество от недалечно бъдеще. В единия си край стилът на серията попада на територията на опарта, с характерното за него търсене на необременени с информация визуални ефекти, а в другия е ярък представител на постхуманизма, с характерното надмогване на техниката пред натурата, на изкуственото пред естественото. Този двоен код, изпълнен с невероятно сложни и прецизни детайли, кара повтарящата се орнаментация на човешки череп да произведе неочакван обрат, в който естетическата идеализация на „човешкото“ се превръща в рожба на компютъра и изкуствения интелект.

Филип Попов е сред най-известните международно признати български имена в сферата на графиката и дизайна, както и първият представител на арт течението постхуманизъм у нас. В кариерата си има общо 25 самостоятелни изложби, включително в Токио и Кливланд. Носител е на редица награди, сред които първо място в Националния конкурс „Алианц България“ за графика (2016) и две златни награди от най-голямото винарско изложение в Сан Франциско за етикетите му за вина (2010, 2012). Авторската му изложба „posthuman/ след човешкото…“, реализирана със съдействието на VIVACOM, ще може да бъде разгледана до 4 март във VIVACOM Art Hall на ул. „Ген. Гурко“ №4.

 


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
13.02.2017 г. 16:17
Посетено:
2208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25109-vivacom-art-hall-predstavya-posthuman-na-filip-popov