Изложби

"Книги в движение" - изложба илюстрации на Галина Миклинова

15 февруари - 10 април 2017 г., Чешки център - София

"Книги в движение" - изложба илюстрации на Галина Миклинова


◊ СЪБИТИЕТО

"Книги в движение" - изложба илюстрации на Галина Миклинова


Известната чешка илюстраторка Галина Миклинова ще открие своята изложба "Книги в движение" на 15 февруари в 18 часа в Чешкия център в София. По време на гостуването си в България тя ще се срещне със студенти от специалности „Илюстрация“ и „Анимация“. С помощта на своите герои Чифтоядите ще организира и детска чорапена работилница.


Илюстрациите в изложбата на съвременния чешки художник, автор на анимационни филми и режисьор Галина Миклинова са от книги от периода 1998-2016 година. През 2000 г. Миклинова започва дългогодишна работа с писателя и поетa Павел Шрут. Срещата им се оказва успешна и резултатът днес е над десет съвместни книги с редица награди и читателско признание, най-известни от тях са от трилогията за „Чифтоядите“ (Lichožrouti).

Именно по мотиви от първата част на „Чифтоядите“, която получава наградата Магнезия Литера за книга на десетилетието, Миклинова заснема пълнометражен анимационен 3D дебют, който е петият най-гледан филм в кината в Чехия за миналата година и е номиниран за престижните чешки филмови отличия: Награда на критиката и Чешки лъв.

Галина Миклинова не е просто илюстратор на обикновени приказни приключения, при нея няма да откриете класическите принцеси, дракони, нито рицари с брони. Тя е съвършен реализатор на остроумни и преувеличени истории и има дарбата да се пренесе в света на детските сънища и фантазии не само в илюстрациите, но и във филмовата творба, като с присъщата си игривост прекрачва и взаимосвързва техните граници.


◊ ЗА АВТОРА

Галина Миклинова е родена през 1970 г. в Острава. Режисьор, аниматор, илюстратор, график. Завършва филмова и телевизионна графика в пражкия Институт за приложни изкуства, a през 1995 г. и анимация в Humberside University във Великобритания.

Занимава се с анимация („Нещастният рожден ден на Петя Фотка“, Nešťastné narozeniny Péti Fotky; „Имало 3x една принцеса“, Byla 3x jedna princezna и др.), илюстрира над двадесет книжни издания, най-интересните от които са книгите на Павел Шрут, например „Паячето Пая“ (Pavouček Pája, 2001), Veliký tůdle (2003), „Вероника и кокосовият дядо“ (Verunka a kokosový dědek, 2004), „Чудовищки и чудовища“ (Příšerky & příšeři, 2005), „Конусовидният обущар и мишока“ (Šišatý švec a myšut, 2007), „Чифтояди“ (Lichožrouti, 2008), „Чифтоядите се завръщат“ (Lichožrouti se vracejí, 2010) и др. Издава авторската книга „За Юрганчето“ (O Kanafáskovi, 2012).
 
Галина Миклинова е популярна в Чехия най-вече с детския бестселър за Чифтоядите (наградите „Книга на десетилетието“, „Магнезия Литера“ и др.), който се реализира и във филмова версия през 2016 година. Книгата е преведена и издадена на много езици, но все още не на български.

Миклинова има редица престижни награди за илюстрация и анимация, като два пъти е носител на „Най-красива книга на годината“ (през 2003 и 2004 г.), награда на библиотекарите, награди от фестивали на анимационния филм ANIFEST (през 2001 и 2011 г.) и др. филмови фестивали, през 2011 и 2015 г. награда от Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен.

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
13.02.2017 г. 16:56
Етикети:
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25108-knigi-v-dvizhenie-izlozhba-ilyustratsii-na-galina-miklinova