Изложби

Изложба „Любовта е...“ 2017

14 февруари – 14 март 2017 г., Арт център „Степния вълк“

Изложба „Любовта е...“ 2017
Автор на плаката: Теди Еленкова


◊ СЪБИТИЕТО

Арт център „Степния вълк“
представя

LOVE IS... 2017
Обща изложба

14 февруари – 14 март 2017 г.,
Арт център „Степния вълк“,
бул. „Васил Левски“ №150 – етаж 6

На 14 февруари за трета поредна година Арт център „Степния вълк“ ще представи обща изложба под мотото „Любовта е...“. Експозицията от произведения на над 20 артисти ще представи творби, създадени със средствата на рисунката, колажа, живописта, дизайна, асамблажа, фотографията и др.

Куратори на изложбата са Лиляна Караджова и Биляна Калоянова, а сред участниците са артистите: Борис Сергинов, Капка Канева, Елена Тодорова, Ева Гебрева, Весела Станоева, Биляна Калоянова, Емилия Панайотова, Иванка Цветкова, Лиляна Караджова, Петя Драгомирова, Марта Маджарова, Христо Аблански, Руслан Лозев, Станимир Божилов, Теодора Еленкова, Нина Драгнева, Нешка Костова, Кристина Савова, Любов Череш, Калина Стоименова, Иво Попов, Таня Бакалова, Елена Тодорова, Яна Василева и др.

"Възможно ли е човек да завърши такова изречение? Не да го продължи в абстракция или да го допише в думите на 7100 живи езика, да събуди смисъла в хиляди мъртви езици, да разкаже колко малък е сбора от всички възможни времена и пространства… Христос е говорил за любовта, но в живо слово, а и знаем ли... слагал ли е той знак за точка зад изговорения смисъл? Трудно е да се говори за любовта на глас, дори и наум е трудно. И все пак сме ѝ дали име. Изразяваме я в безброй образи.

Дори най-конвенционалният символ на любовта – сърцето – има дълга и колоритна история. „Сърцето е, което изкарва всяко познание наяве“ – така староегипетски текстове обрисуват една от способностите на душата. В „Папируса на Хунефер“ то е изобразено според анатомичните познания на жреците. В много древни култури сърцето е физическо вместилище на духовност и съзерцание. Неговата трансформация в романтичен образ започва в ръкопис от XIII век, в който коленичещ мъж подарява сърце във форма на бръшляново листо на своята любима. Водеща роля в разпространението на символа след XV век има прободеното Христово сърце в изобразяването на Петте свещени рани, получени при Разпятието. След видението на Света Маргарет-Мари Алокок Свещеното сърце на Исус се рисува в пламъци, обвито в трънен венец и сияещо с божествена светлина. Неочаквани преображения на символа са познати в „Розата на Лутер“, в хералдиката, във френските и италиански карти за игра, дори в оформлението на датска книга с любовни балади. Романтичната стилизация продължава с викторианските картички за Св. Валентин, в които сърцето расте по размер и яркост. Тези общи сведения за известния символ са само знак за дългата нишка на любовта в човешката история.

Артистите в изложбата „Любовта е…“ са доверили образите на своята лична история и интуиция за идеи, материали и похвати. Изразните средства са живопис, колаж, дизайн, фотография, инсталация, асамблаж, реди-мейд. Образите на любовта са едновременно конкретни и абстрактни, сериозни и иронични, и съдържат по малко от всеки автор и по много от неговите съучастници."
Лиляна Караджова

Изложбата може да бъде посетена до 14 март 2017 г. всеки ден между 17:00 и 03.00 часа.
Вход: свободен.



Автор:
Евелина Гебрева, галерист
Публикация:
13.02.2017 г. 12:31
Посетено:
1498
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25100-izlozhba-lyubovta-e-2017