Изложби

„Позитив” - изложба на Диана Бонева в галерия „Credo Bonum”

Светът през "очите" на хора с нарушено зрение

„Позитив” - изложба на Диана Бонева в галерия „Credo Bonum”


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Credo Bonum” представя

„Позитив”

Изложба на Диана Бонева

Откриване: 9 февруари 2017 г., четвъртък, 18:30 ч.

Изложбата ще продължи до 5 март 2017 г.

На 9 февруари галерия „Credo Bonum” ще представи мултимедийната изложба „Позитив” на съвременната художничка Диана Бонева. Откриването ще бъде в 18:30 ч. Изложбата ще може да бъде видяна до 5 март в галерията на ул. "Славянска" 2.

Изложбата „Позитив” показва света през „очите” на трима човека с нарушено зрение (двама от тях са родени без зрение, а един губи зрението в последствие.) Диана Бонева  показва от близо живота им, пред нея те разказват за чувствата и мечтите си. Различните медии, които използва художничката, поставят героите и в позиция на активни участници в създаването на изложбата. Това води до обособяване на „портретите“ на трима от участниците – Галина Кръстева, Светослав Цветков и Богомил Кърков. Те въвеждат публиката в своя специфичен сетивен свят, който разкрива живота им като зареден с позитивна енергия, умения и опит.

Целта на изложбата „Позитив” е да се фокусира вниманието на обществото върху хората със зрителни увреждания. Тези хора имат специфични нужди, които налагат различия във възприемането на света, общуването, мобилността им. Незрящите получават информация за заобикалящата среда без да могат да използват очите си. Акцентът на „Позитив“ има за цел да представи активния облик на хората с увредено зрение и да помогне на останалата част от обществото да разбере света на незрящия човек.

Името на изложбата е комбинация от дефиницията за позитив във фотографията, т.е. реално изображение върху лента и определението за позитивна психология, според което позитивната психология "изучава силите и добродетелите, които карат индивидите и обществата да процъфтяват".

 

◊ ЗА АВТОРА

Диана Бонева завършва керамика в Националната художествена академия в София. След първата си самостоятелна изложба в AZZA Gallery в София през 2009 г, тя пренасочва артистичната си практика изцяло в сферата на видео изкуството, инсталацията и пърформанса. В основата на нейните произведения е заложена социалната тематика. Артистичните и проекти изследват различни взаимоотношения и зависимости, както на индивидуално ниво, така и в социален аспект. Има участия във фестивали и групови проекти в страната и на международната сцена, някои от които: Видеохолика, Варна; Sofia Underground; Sofia Contemporary; Водна кула арт фест; Young Vagrants Festival, Ghent, Belgium; PERFO! и Perfo9, Finland и др. През 2012 г. взема участие в Първото Биенале за съвременно изкуство, Казабланка, Мароко.

 

Автор: Фондация „Credo Bonum”
09.02.2017 г. 16:02
Посетено: 1000
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25091-pozitiv-izlozhba-na-diana-boneva-v-galeriya-credo-bonum