Изложби

Изложба "Аберации" - живопис и художествен текстил

11-25 февруари 2017, Галерия "Графит" - Варна

Изложба "Аберации" - живопис и художествен текстил


◊ ПОКАНА

Галерия “Графит”
представя

Мариета Конова

Диана Митева

"Аберации"


изложба живопис | художествен текстил

Вернисаж | 11 февруари (събота) | 18:00 часа
бул. "Княз Борис І" 65, гр. Варна


Съвместният проект – концептуална изложба „Аберации”, включва декоративно-експресивни пейзажи на Мариета Конова в техника маслени бои върху платно и характерни със своята актуалност и уникалност облекла и аксесоари на Диана Митева. Творбите на Мариета представляват своеобразен начин да се „прескочи” конвенционалното разбиране за пейзажа, а интерпретацията на елементи или цели творби върху текстилни материи, е друг негов изказ, съчетаващ естетичното с функционалното, като в основата е симбиозата между съвременните и традиционните техники за декориране. Развитието на технологиите днес наложи дигиталния печат върху текстилни материи като водеща световна тенденция в дизайна на облекло. В конкретния проект модерната технология е в съчетание с рисуване на ръка на отделни детайли и пластично доизграждане на формите с везани гайтани, които връщат съзнанието на зрителя към българската традиция.

„Аберации” е провокация към зрителя – отклоненията от нормалния курс или модел са зрими, както по отношение на условното третиране на природните форми, така и на тяхното цветово и пластично изграждане. Изложбата на Мариета Конова и Диана Митева е стремеж да се изобрази не просто природата, а човешкото присъствие в нея, нейния пулсиращ ритъм, който въздейства индивидуално на всяка от тях, за да бъде пренесена емоцията чрез платното или текстилната материя у зрителя.

Съвкупността от знания, мисли, чувства, стремежи, надежди у художниците отвежда към тяхното индивидуално разбиране и възприемане на света. Връзката между авторите излиза от житейските принципи, но комуникацията тук е постигната на едно друго ниво – движещата се творческа енергия. Всеки творчески акт дълбоко в себе си има биографичен характер, свързан е с поредица от срещи, случки, събития, пътувания, които макар и не буквално отразени, носят онази магнетична енергия и чувствителност, действат осезаемо и внушават една или друга емоция, която авторите проектират. Така в пейзажите са закодирани определени емоционални състояния, очакващи от зрителя съпреживяване, а връхните облекла и аксесоарите излизат от обичайната си утилитарна функция и се превръщат в споделен спомен.

 
Очакваме Ви!

Автор:
Екипът на галерия „Графит”
Публикация:
09.02.2017 г. 17:54
Етикети:
художествен текстилживописизложбаВарнагалерия Графит
Аберации
Диана Митева
Мариета Конова
Посетено:
1393
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25090-izlozhba-aberatsii-zhivopis-i-hudozhestven-tekstil