Изложби

„Изгубени – изложба на унищожените портрети“ на Спартак Дерменджиев – в търсене на изгубеното минало

8-28 февруари 2017 г., Център за култура и дебат "Червената къща"

„Изгубени – изложба на унищожените портрети“ на Спартак Дерменджиев – в търсене на изгубеното минало


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 февруари (вторник) от 18:30 в зала „Безименна” на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ще бъде открита изложбата от скулптури и фотоси „Изгубени – изложба на унищожените портрети“, която съдържа творби на Крум Дерменджиев и Спартак Дерменджиев.

„Изгубени” е история за живота на двамата скулптори – баща и син – и техния съвместен живот.

Историята възкръсва в портрети, правени от двамата един на друг по време на 40-годишен период, които са грижливо и старателно пазени, но след това са изгубени.

Случайни или неслучайни са тези портрети? В произволен момент ли са правени или във важен за живота и на двамата ден? Изложбата цели да разкрие реалните отношения  между бащата и сина, които са представители на различни поколения и стилове в скулптурата, и търси причини за прекъснатата връзка между тях.

„Изгубени“ е изложба колкото скулптурна, толкова и документална”, казва Спартак Дерменджиев. „Синът, сътворен от бащата и бащата, сътворен от сина, застават един срещу друг в два портрета. Бащата е в образа на сина, а синът – в образа на бащата. Така всеки е другия и себе си едновременно.”

Портретите са изложени в залата един срещу друг, а на стените зад тях са закачени фотоси на други портрети, правени от тях през годините, както и възстановени по спомени и запазени стари творби.

„Изгубени – изложба на унищожените портрети“ е отворена за посетители от 8 до 28 февруари, от 10:00 до 19:00 ч., всеки работен ден. Входът е свободен.


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
06.02.2017 г. 15:42
Посетено:
3445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25067-izgubeni-izlozhba-na-unishtozhenite-portreti-na-spartak-dermendzhiev-v-tarsene-na-izgubenoto-minalo