Изложби

"Линия: краткото име на пространството" в Софийска градска художествена галерия

Tворби от фонда на галерията

"Линия: краткото име на пространството" в Софийска градска художествена галерия
Сирак Скитник. Гора.


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

Линия: краткото име на пространството
Tворби от фонда на галерията

7 февруари – 5 март 2017

Куратор: Светла Георгиева

Откриване: 7 февруари, вторник, 18:00 ч.


Линията (наред с колорита, светлосянката, обема и т.н.) е основен изобразителен елемент, при това най-често основополагащ и предшестващ по отношение на останалите. Маркирайки началния импулс на идеята, осъществявайки спонтанната връзка между съзнаване и изобразяване, тя в редица случаи остава главен, а понякога и единствен, носител на емоционалния заряд на творбата.

Лека, изящна и безплътна, или твърда, агресивна и материална, линията има свойството да съдържа повече от собствената си видимост, да разказва повече от показаното, да загатва обем, присъствие, движение и развитие. По този начин в условността на двуизмерното изображение тя изгражда пространство и генерира емоция.

Линията е присъща като елемент на рисунката, ескиза или етюда, но редица автори използват нейната изразителност и в изграждането на произведения, завършени като идея и материал – живописни, графични или пластични.

Изложбата изследва богатите изобразителни възможности на линията в широкия диапазон от беглата рисунка до прецизната конструкция, от поетичното до гротескното, от загатнатото до категоричното. Тя включва произведения на автори от различни поколения, стилове, жанрове и естетика, сред които Александър Божинов, Никола Петров, Пенчо Георгиев, Иван Милев, Давид Перец, Румен Скорчев, Светлин Русев, Маргарит Цанев-Марго, Александър Денков, Магда Абазова, Греди Асса, Любен Диманов, Димитър Казаков-Нерон, Петър Дочев, Лика Янко, Снежана Симеонова, Павел Койчев и редица други. 

Експозицията дава възможност на зрителите да се запознаят както със знакови, така и с непознати произведения на живописта, графиката и скулптурата от колекцията на СГХГ.


Автор: СГХГ
03.02.2017 г. 16:11
Посетено: 1108
Етикети: изложба, СГХГ, Софийска градска художествена галерия, Tворби от фонда на галерията
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25038-liniya-kratkoto-ime-na-prostranstvoto-v-sofiyska-gradska-hudozhestvena-galeriya