Изложби

Различната България – фотоизложба на Асен Великов

3 февруари - 31 март 2017, Национален етнографски музей

Различната България – фотоизложба на Асен Великов


◊ РАЗЛИЧНАТА БЪЛГАРИЯ

Има различна България. Различна от видимата всеки ден България на лъжите, кражбите, злоупотребите, бедността, посредствеността, неграмотността, нетърпимостта и омразата. Различна от територията на грубостта, егоизма, надменността, алчността, лакомията, безхаберието, апатията и безотговорността, примери, които всекидневно виждаме чрез медиите.

Различната България е страна на красота, чистота, предприемчивост, дух на взаимопомощ и работа за доброто на цялото общество. Тя е страна на взаимно уважение, лично достойнство, морални принципи и семейни ценности, които българите пазят през вековете на своето съществуване, независимо къде по света живеят и каква е тяхната професия. В Различната България основен неписан закон за човешкия живот е хармонията между човека и природата, любовта и грижата към ближните.

Това е живата българска, вселенска и свещена връзка между човека, природата и любовта, която фотографът Асен Великов съхранява и развива чрез своите прекрасни кадри на български жени, деца и семейства, в традиционни облекла, и с лица, изразяващи българската душевност. Асен открива своите модели от Различната България на специални пространства и в определени времена от годината. Тези пространства, със своя дух и атмосфера, представляват реални и достижими, пъстри и пълни острови на тази Различна България, макар и да изглеждат като приказни за съвременния забързан градски човек. Това са националните и международни фестивали и събори, посветени на българския фолклор, игри, занаяти, на традиционните обреди и поминъци, на удивителните народни предания и легенди. Част от тях са Националният фолклорен събор „Рожен“, Традиционният събор „Пирин пее“, Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна“, Националният събор „Петрова нива“, Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, заедно с още няколко десетки фестивали и събори. Такъв е също Националният събор на българското народно творчество в Копривщица, който в края на 2016 г., с усилията на екип учени от ИЕФЕМ – БАН, бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на UNESCO.

„Обичам да пътешествам! Обичам да снимам! Обичам фолклора! Съчетанието на тези любими за мен неща обуславя и обяснява това, което правя в свободното си време. Няма по-красив начин да обиколиш България и да се срещнеш във всяко едно кътче на Родината с местния бит,  фолклор, обичаи и традиции“, споделя за публиката автора Асен Великов.

Фолклорните събори са места, където всеки човек може да усети атмосферата на традиционната култура и да се наслади на един истински празник. Но те са също и места за една своеобразна инициация, където българинът, стига да пожелае, може да се завърне към същността на своята идентичност, да преоткрие пътя на красотата, чистотата и работата за общото благо, да премине в мирния, хармоничен, природен и прекрасен свят на Различната България.

Заповядайте на 3 февруари от 18:00 ч. да открием заедно Различната България в Националния етнографски музей!  (вход откъм ул. "Московска" 6А)

 

Автор: Асен Великов

Куратор: д-р Петър Кърджилов

Екип: д-р Анита Комитска, Димитър Василев, Илиана Страхилова, Васил Балтаджиев, Кристина Асенова, Филип Петров


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
01.02.2017 г. 15:37
Посетено:
2501
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25035-razlichnata-balgariya-fotoizlozhba-na-asen-velikov