Изложби

„Светлина в очите – прах по нозете“ - фоторепортаж на Пламена Димитрова-Рачева от Индия

6-27 февруари 2017, Галерия-книжарница "София Прес"

„Светлина в очите – прах по нозете“ - фоторепортаж на Пламена Димитрова-Рачева от Индия


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

„Светлина в очите – прах по нозете“

Фоторепортаж на Пламена Димитрова-Рачева от Индия

06.02. - 27.02.2017

Откриване: 6 февруари, понеделник, 18.00 часа
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


Изложбата „Светлина в очите – прах по нозете“ е фоторепортаж на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева от Южна Индия (Керала и Тамилнаду).

Снимките са направени по време на учебно пътуване за индийска култура и религия, организирано от доц. Галина Соколова от специалност „Индология“ в СУ в периода 25 октомври - 9 ноември 2015.

В избрани 80 кадъра, представени по нетрадиционен начин са показани снимки от град Кочин със Синагогата от 14. век, църквата „Св. Франциск”, китайските рибарски мрежи, двореца Матанчери; град Муннар с музея на чая и чаените плантации; град Мадурай с храма на Минакши – един от най-забележителните храмови комплекси в Южна Индия и двореца Тирумаллай Наяк; град Танджор (Танджавур) и близо до него храмовия комплекс Натараджа в Чидамбарам; храма Брихадишварар.  

Включени кадри от град  Пондичери (Пудучери) с храма на Шри Ауробинду Гхош и на Френския квартал. Акцент представляват снимките от храмовия комплекс Махалипурам – обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Град Рамешварам е възпят в Рамаяна, тъй като именно от там Рама е прекосил океана, за да освободи отвлечената си в (Шри) Ланка съпруга Сита. От там са храмовете Раманатхасвами и Котхандарасвами. Има кадри от Ковалам – Канякумари (нос Корморин) сборна точка на три океана с храма на Кумари, музеите на Ганди и Свами Вивекананда.

Репортажът завършва с Кумараком, един поглед към оризовите и лотосови плантации в естествените вътрешни канали на Керала.

Едно пътуване през реалност, в която светлината озарява духовно, а прахът полепнал по нозете е от сакралните пространства на храмовете, в които можеш да пристъпиш само бос.

 

◊ ЗА АВТОРА

Пламена Димитрова-Рачева е историк на изкуството, критик, куратор, експерт архивист и оценител на произведения на изкуството, художник. Завършила Националната художествена академия, специалност „История на изкуството”.

По-важни специализации и стипендии – "Getty Grand", Israel; Британски съвет, София; Cite International des Arts, Paris; Арт мениджмънт Художествена академия, Белград; Център за мултимедийни изкуства, Университета в Хале, Германия; Държавна администрация, София

Член на Американския биографичен институт NC, САЩ - 2000; AICA - 1997; Съюз на учените в България - 1990; Съюз на българските художници, Секция “Критика” – 1992 и на Секция „13” – 2008.

Експерт в програмата “Дебютни проекти” на Национален фонд “Култура”, Швейцарска културна фондация и Център за културни политики “Сорос”, София – 1995-1999, 2004; главен експерт в Главна дирекция на Държавна агенция „Архиви”, София – 2010-2015.

Гост-преподавател по история на изкуството в Технически университет Варна, Варненски свободен университет и Гост-лектор за съвременно българско изкуство в Аристотеловия университет в Солун, Гърция.

Куратор на изложби на съвременно българско изкуство в Европа и Азия. Член на международни журита за съвременна графика в България, Чехия, Сърбия, Македония, Гърция, Словения и др.

Самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция. Има авторски произведения и каталожно издание за видеоарта във Варна. Нейни творби са притежание на Националната галерия, София, СГХГ, Френският културен институт, София, частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др.

Участва периодично в международни и национални конференции в България, Македония, Румъния, Словения с изследователски доклади върху изкуството, съвременната графика и на графиката от епохата на Българското Възраждане.

Автор е на множество книги и каталози с монографични и изследователски студии, рецензии и статии върху българското и чуждестранно изкуство.

Носител на национални и международни награди за критика и за графика в България, САЩ, Чехия, Румъния.

От 2015 г. е Директор на Художествена галерия „Борис Георгиев”, Варна.

 

* * * 

Изложбата се посвещава на 70-годишнината от обявяването на Независимостта на Индия и се провежда със съдействието на Клуб Приятели на Индия и Съюз на българските художници.

 


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
01.02.2017 г. 12:46
Посетено:
1489
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25031-svetlina-v-ochite-prah-po-nozete-fotoreportazh-na-plamena-dimitrova-racheva-ot-indiya