Изложби

Изложба „Подбрани творби“ GAVAZOV

27 януари – 27 февруари 2017, галерия "L’Union de Paris" - Пловдив

Изложба „Подбрани творби“ GAVAZOV


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Подбрани творби“ GAVAZOV в галерия „L’Union de Paris“ е част от дългогодишния проект на Димитър Шопов, стартирал с издаването на книгата „GAVAZOV – художникът на една история“ през 2012 г.

Създадената от Димитър Шопов фигура на несъществуващия художник Милош Гавазов, забравения в България световноизвестен автор творил в средата на предходния век, вече повече от пет години провокира интереса на публиката.

Проектът е колкото визуален, толкова и литературен като по един много интересен и съвременен начин развива връзка между двете изкуства, фундаментална за цялата история на изкуството и културата. Произведенията на GAVAZOV са изключително различни по формат и медия – обекти, рисунки, живопис. Те почти винаги са придружени от някаква абсурдна история, част от живота на измисления художник. Разказите на живота на Милош Гавазов, създаването и откриването на творбите, както и самите творби показват интерес към историята, културата и манталитета на българина, отношението му към изкуството и традицията, поднесени с лека насмешка и шега. Със създаването и развитието на GAVAZOV Димитър Шопов изследва не само рефлексията на публиката към подобен тип провокация, но също и на цялата артистична сцена.

Димитър Шопов е роден през 1980 г. в Кърджали. В момента живее и работи в Пловдив. Завършва своето образование Национална художествена академия през 2007 г. с магистърска степен в специалност Сценография. През 2011 г. печели наградата „Южна пролет“ за проекта „GAVAZOV – художникът на една история“. През 2016 г. печели наградата BAZA, с инсталацията „Защо сме тук?“. Галерия „L’Union de Paris“ представя за четвърти път негова самостоятелна изложба.

 


Автор:
Галерия „L’Union de Paris“
Публикация:
31.01.2017 г. 14:02
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25025-izlozhba-podbrani-tvorbi-gavazov