Изложби

Vivacom Art Hall е домакин на изложба, разкриваща огромния потенциал на културното ни наследство

Младите надежди на българската архитектура представят своите дипломни проекти на тема "Опазване на архитектурното наследство"

Vivacom Art Hall е домакин на изложба, разкриваща огромния потенциал на културното ни наследство


◊ СЪБИТИЕТО

На 31 януари (вторник) в 14:00 ч. в столичната галерия за съвременно изкуство и култура VIVACOM Art Hall ще бъде открито четвъртото издание на Националния конкурс-изложба на Дружество „Архитектурно наследство“, представящ оригинални проекти на дипломанти от четирите архитектурни факултета в България.

Специални гости ще бъдат инж. Габриеле Роско и арх. Моника Сорти от Италия, които ще изнесат презентации за методология на укрепването на историческите сгради и за паметниците на културата като взаимодействие между архитектура, природни елементи и мисловно пространство. Денят ще завърши с дискусия на тема „Образователните подходи за опазване на архитектурното наследство в българските университети“. 

• На 3 февруари (петък) в 18:00 ч. ще се проведе церемонията за награждаване на победителите в IV Национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство. В рамките на конкурса дипломанти от четирите архитектурни факултета у нас представят свои концепции за консервиране, реставриране и адаптиране на обекти от недвижимото културно наследство на България. Посетителите на галерията ще могат да разгледат проектите на участниците, сред които има оригинални предложения и концепции, свързани с Царското казино в гр. Вършец, Къщата с чимширите в гр. Варна, Софийската митница, парка „Врана“, банята в „Овча Купел“ и редица други обекти, представящи културното ни богатство.

„Опазването на паметниците на културата е дейност от обществено значение и влияние върху всеки от нас. Нека напомним, че две от най-обсъжданите теми в сферата на културното наследство от изминалите години (Тютюневите складове в гр. Пловдив и Захарна фабрика в гр. София) бяха застъпени в дипломни проекти от предишни издания на конкурса на ДАН“ – казват организаторите на събитието, сред целите на което е както поощряването на бъдещите професионалисти, така и разширяването на обществения дебат относно бъдещето на нашето културно наследство и връзката на гилдията с институциите, представители на строителния бизнес и местната власт.

Проектите на младите дипломанти, участващи в IV Национална изложба-конкурс на тема „Опазване на архитектурното наследство“ могат да бъдат разгледани до 4 февруари 2017 г. във VIVACOM Art Hall на ул. „Ген. Гурко“ №4.

Съорганизатори на събитието са сдружение „Творческа мрежа за културното наследство“ и VIVACOM Art Hall.

 

Повече информация за Дружество „Архитектурно наследство“ и дейността му ще откриете на адрес www.danbg.com и www.facebook.com/DruzestvoArhitekturnoNasledstvo.


Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
30.01.2017 г. 16:46
Етикети:
дискусияпаметници на културатакултурно наследствоархитектураизложбаVivacom Art Hall
Национален конкурс-изложба
Дружество Архитектурно наследство
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25020-vivacom-art-hall-e-domakin-na-izlozhba-razkrivashta-ogromniya-potentsial-na-kulturnoto-ni-nasledstvo